Jakšić (SRS): Miroviću, da li je Dan Vojvodine budući dan republike Vojvodine?

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Maj.2018, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jakšić (SRS): Miroviću, da li je Dan Vojvodine budući dan republike Vojvodine?

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke u Skupštini Vojvodine Đurađ Jakšić kritikovao je danas pokrajinsku vlast zbog inicijative da se 25. novembar proglasi Danom Vojvodine i ocenio da je reč o "neukom, neutemeljenom i šarlatanskom" predlogu vojvođanskog premijera Igora Mirovića, koga je optužio za separatističke namere.Taj datum je predložen u znak sećanja na dan kada je pre 100 godina Vojvodina pripojena Srbiji posle Prvog svetskog rata.

"Činjenica je da >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Vojvodina 25. novembra 1918. godine ne predstavlja ništa, ne predstavlja nikakvu teritorijalnu odrednicu. Na Velikoj narodnoj skupštini Srba, Bunjevaca i drugih Slovena, koja je (tog dana) održana u Novom Sadu, ni jednom rečju, ni jednim slovom se ne spominje nikakva Vojvodina, nego isključivo Banat, Bačka, Baranja i Srem", naveo je Jakšić na konferenciji za novinare.

Dodao je da radikali predlažu da se 24. i 25. novembar 1918. godine, kada je Srem pripojen Srbiji, obeležavaju kao Dani prisajedinjenja u celoj državi, a ne samo u Vojvodini.

"Postavljamo pitanje Igoru Miroviću, da li je plan da njegov Dan Vojvodine postane Dan Republike Vojvodine, u sklopu daljeg rasturanja Srbije, po nalogu osvedočenih srpskih neprijatelja  EU, NATO i SAD", upitao je Jakšić.

Naveo je da 24. i 25. novembar 1918. godine, uz proglašenje srpske Vojvodine u Sremskim Karlovcima 15. maja 1848. godine, predstavljaju najznačajnije datume u istoriji tog prostora.

Jakšić je optužio Mirovića da inicijativom za uvođenje Dana Vojvodine priprema "crnogorski scenario" i dodao da on "duguje građanima odgovor na pitanje šta se krije iza njegovog predloga da se ustanovi tzv. Dan Vojvodine".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.