Izvor: B92, 02.Sep.1999, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jaksic: Etnicko ciscenje fakticki obavljeno uz blagoslov KFOR-a

Clan Srpskog nacionalnog veca Kosova i Metohije i predsednik pokrajinskog odbora Demokratske stranke Srbije Marko Jaksic optuzio je na danasnjoj konferenciji za novinare u Beogradu predstavnike medjunarodne zajednice da ne cine nista da zastite jedini multietnicki deo Kosova - Kosovsku Mitrovicu. "Srbi zive u samo jednoj petini Mitrovice, a Albanci pokusavaju da i taj deo ociste od Srba", rekao je Jaksic i govoreci o situaciji na Kosovu istakao:

"Posle ova dva meseca mozemo da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kazemo da je ovo etnicko ciscenje fakticki obavljeno uz blagoslov KFOR-a.Nas niko ne moze da ubedi i niko ne moze da nam objasni da najveca i najmocnija svetska sila sveta nije mogla da zaustavi egzodus Srba. Ogoljeno i surovo je izgledala istina koju je izrekao g. Holburk u razgovoru sa srpskom delegacijom u Pristini. Na pitanje kako on tumaci ovolike zlocine na Kosovu, on kaze da su Srbi izgubili rat i da je normalno da pobednici naplate svoje dugove. Ispada da je sasvim normalno sto je Lela Dimic sa svojom sestomesecnom cerkom zapaljena u Prizrenu u svojoj kuci. Izgleda da je to naplata nekih dugova".

Jaksic je istakao da Srpsko nacionalno vece insistira na kantonizaciji Kosova, jer je to, prema njegovim recima, jedini nacin da se zastite preostali Srbi i pokrene proces povratka izbeglih. Na pitanje kako tumaci negativan stav rezima po pitanju kantonizacije Pokrajine, Jaksic je odgovorio:

"Ne mogu da shvatim zasto oni to tako tumace ali znam - i sasvim mi je jasno da su njihovi stavovi relativno identicni sa stavovima Hasima Tacija i Ricarda Holbruka. Ja licno mislim da su oni u velikoj zabludi, kao sto su bili u zabludi poslednjih deset godina. Mozda je trebalo da svi odemo i da vise ne bude price o Kosovu".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.