Jahjaga pozdravlja odluku parlamenta o sudu za OVK

Izvor: B92, 03.Avg.2015, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jahjaga pozdravlja odluku parlamenta o sudu za OVK

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga pozdravila je usvajanje ustavnih amandmana koji će omogućiti formiranje Specijalnog suda i ispunjenje međunarodnih obaveza.

Jahjaga je u saopštenju navela da smatra da osnivanje Specijalnog suda, zasnovanog na zakonu, pokazuje posvećenost Kosova principu pravde za sve, objavljeno je na sajtu kosovske predsednice.

Ona je istakla da će se Specijalni sud baviti optužbama iz izveštaja Saveta Evrope i "neće presuđivati o našim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kolektivnim naporima za oslobođenje", navodi se u saopštenju.

Kosovska skupština usvojila je popodne ustavne amandmane, koji će omogućiti formiranje Specijalnog suda za zločine OVK.

Od ukupno 120 poslanika, u sali je bilo 88 poslanika, a za usvajanje amandmana glasala su 82, pet poslanika je bilo protiv, a jedan je bio uzdržan.

Skupština Kosova, pod velikim pritiskom SAD i EU, usvojila je ustavne promene kojima se otvaraju vrata za formiranje specijalnog suda za OVK.

Zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović izjavio je da je zadovoljan usvajanjem amandmana koji su otvorili put za formiranje Specijalnog suda.

Skupština Kosova po ubrzanoj proceduri je razmotrila i u načelu usvojila predlog Zakona o specijalnom sudu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mogerini: Usvajanje amandmana i zakona - važan korak

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Avg.2015, 09:32

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini ocenila je da je usvajanje ustavnih amandmana i zakona u kosovskoj skupštini presudan korak ka uspostavljanju neophodnog zakonskog okvira čiji je cilj da se odgovori na ozbiljne optužbe iz izveštaja Saveta Evrope...Mogerini u saopštenju kaže da taj korak...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

AI: Osnivanje Suda za OVK važan korak ka pravdi

Izvor: B92, 04.Avg.2015

Amnesti internešenel pozdravio je odluku kosovskog parlamenta o formiranju Specijalnog suda, koji će se baviti zločinima OVK..."AI pozdravlja ovaj važan korak ka pravdi za porodice, kako se procenjuje, 400 kosovskih Srba za koje se veruje da ih je otela OVK, da bi potom bili prebačeni u Albaniju,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.