JEDNOG ZOVU KOLJAČ IZ KAN JUNISA, DRUGOG MAČKA S DEVET ŽIVOTA Upoznajte VOĐE Hamasa, prošli su kroz SITO i REŠETO! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Nov.2023, 08:07

JEDNOG ZOVU "KOLJAČ IZ KAN JUNISA", DRUGOG "MAČKA S DEVET ŽIVOTA" Upoznajte VOĐE Hamasa, prošli su kroz SITO i REŠETO! (VIDEO)

Izraelska vojska nastoji da ih eliminiše

Kad su 7. oktobra 2023. brojni pripadnici Hamasa probili ogradu između Izraela i Pojasa Gaze, ubili više od 1.200 Izraelaca i oteli više od 240 ljudi, jednim od najodgovornijih za taj napad smatran je Jahja Sinvar, komandant militantno-islamističkog Hamasa u Pojasu Gaze. Njega sada traži Izrael. Izraelska vojska želi da ga onesposobi za delovanje, ali on je samo jedan od vođa palestinske terorističke organizacije. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Njega smatraju vrlo harizmatičnim i vrlo inteligentnim, ali i brutalnim i beskrupuloznim: 61-godišnji Sinvar vodi Hamas u Gazi tvrdom rukom. Rođen je 1962. u izbegličkom logoru Kan Junis na jugu Pojasa Gaze, a krajem 1980-ih je bio jedan od osnivača Hamasa, piše Deutsche Welle.

Učestvovao je u stvaranju vojnog krila Hamasa Kasam brigada, koje su počinile brojne samoubilačke atentate u Izraelu. Osim toga, on se obračunavao s navodnim izraelskim kolaboracionistima u vlastitim redovima tako brutalno da je nazvan "koljačem iz Kan Junisa".

1988. ga je jedan izraelski sud osudio zbog ubistva više navodnih kolaboracionista i dva izraelska vojnika na zatvorsku kaznu četiri puta doživotno. U zatvoru je Sinvar učio hebrejski i studirao način razmišljanja "neprijatelja" tako što je čitao knjige poznatih Izraelaca. Zbog upale mozga bio je u životnoj opasnosti, a izraelski lekari su mu operacijom spasili život.

Nakon 22 godine u zatvoru Sinvar je 2011. pušten, skupa s više od 1.000 palestinskih zatvorenika u zamenu za izraelskog vojnika Gilada Šalita. On se vratio u Gazu i od tada je bio zadužen za vezu vojnog i političkog krila Hamasa. 2017. je postao šef terorističke organizacije u Pojasu Gaze.

Da Sinvar u borbi protiv Izraela spremno žrtvuje i palestinske civile nedavno je izjavio predsednik izraelske vlade Benjamin Netanijahu. Sinvar se ne zanima za sudbinu svog naroda i ponaša se "kao mali Hitler u svom bunkeru", izjavio je Netanijahu.

Ali najmanje jednom je Sinvar navodno napustio svoj bunker: po navodima izraelskih medija, on je pobegao od borbi na severu Pojasa Gaze i sad se nalazi negde na području oko grada u kojem je rođen, Kan Junisu.

Od 2002. Mohamed Deif vodi Kasam brigadu, vojno krilo Hamasa u Gazi. Izrael ga smatra odgovornim za brojne samoubilačke atentate i ubijanje više desetina izraelskih vojnika i civila. On je navodno odgovoran i za razgranati sistem tunela u Pojasu Gaze.

Deif je navodno znatno učestvovao u planiranju terorističkog napada od 7. oktobra na Izrael i komandovao u napadu. Izraelska vojska se nada da će i njega onesposobiti za delovanje.

Deif je već od 1995. za Izrael jedan od najtraženijih ljudi. 2000. je bio neko vreme u izraelskom zatvoru, ali je u gužvi druge Intifade (palestinskog ustanka) od 2000. do 2005. uspeo da pobegne. Od tada on gotovo nije ostavljao tragove.

Navodno je već preživeo sedam pokušaja atentata, ali je pritom teško ranjen: tvrdi se da je ostao bez jednog oka, jedne noge i dela jedne ruke. Više članova njegove porodice je poginulo u tim atentatima.

Deif nikad ne nastupa u javnosti, jedina poznata njegova fotografija potiče iz 2000. godine. O njemu je jedino poznato da navodno svake noći prenoći u nekoj drugoj kući, kako bi se zaštitio od izraelskih napada.

Kao i Jahja Sinvar, i Isa je rođen u jednom izbegličkom logoru u Pojasu Gaze. O njegovoj mladosti je poznato samo da je pripadao Muslimanskom bratstvu iz kojeg se kasnije razvio Hamas. U Izraelu je za vreme prve Intifade (1987.-1993.) bio pet godina u zatvoru.

I palestinske autonomne vlasti su Isu uhapsile 1997., ali je pušten nakon izbijanja druge Intifade 2000. godine. Danas je on zamenik komandanta Kasam brigada i desna ruka Mohameda Deifa.

Isa je preživio više napada u kojima ga je Izrael hteo likvidirati. I sad je on vrlo visoko na izraelskom popisu traženih osoba. Pretpostavlja se da je i Isa igrao važnu ulogu u planiranju i sprovođenju terorističkog napada 7. oktobra.

Potpuno razbijanje Hamasa za Izrael će biti teško ostvarivo, jer dvojica njegovih vođa ne žive u Pojasu Gaze, nego u emiratu Kataru. Tu je Ismail Hanija, koji se smatra vođom te organizacije. I on je rođen u izbegličkom logoru u Pojasu Gaze.

Hanija je najpre pohađao školu Ujedinjenih nacija i nakon toga studirao na Islamskom univerzitetu u Gazi, gde je došao u dodir s radikalnim pokretom za nezavisnost. 1993. je tamo postao dekan Filozofskog fakulteta, a 1997. šef kancelarije duhovnog vođe Hamasa.

Nakon pobede Hamasa 2006. godine palestinski predsednik Mahmud Abas ga je imenovao za predsednika palestinske vlade, ali ga je samo godinu dana kasnije smenio, nakon što je Hamas u talasu smrtonosnog nasilja iz Pojasa Gaze potisnuo predsednikovu stranku Fatah.

Hanija tu smenu nije prihvatio, zbog čega su palestinska područja do danas faktički podeljena na dva dela: na Zapadnoj obali Jordana vlada Fatah, u Pojasu Gaze Hamas, a 2017. je Hanija izabran za šefa Politbiroa – kao naslednik Halida Mašala.

Mašal je rođen 1956. na Zapadnoj obali Jordana, studirao je fiziku na Univerzitetu u Kuvajtu. I Mašal se radikalizovao na univerzitetu. Kasnije je živeo u Siriji i Jordanu, gde je postao suosnivač Hamasa, a 1996. njegov predsednik. Uvek iznova je pozivao na teror protiv Izraela. 1997. je preživeo atentat izraelske tajne službe Mosad.

Kad je Mašal 2012. povodom 25. godišnjice postojanja Hamasa preko Egipta otputovao u Gazu, on je prvi put nakon 45 godina ponovo na kratko stupio na jedno od palestinskih područja. 2017. je poziciju šefa Hamasa prepustio Haniji, ali je danas vođa inostranog krila te terorističke organizacije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Izrael i Palestinci: Devetogodišnji Izraelac, talac Hamasa, ponovo u očevom zagrljaju

Izvor: B92, 27.Nov.2023

Posle dva meseca od kada je otet, devetogodišnjak je ponovo na okupu sa porodicom...Devetogodišnji Ohad Munder je posle skoro dva meseca zarobljeništva potrčao ocu u zagrljaj...Njega je oteo Hamas tokom napada na jug Izraela 7. oktobra i sve do sada ga držao u Pojasu Gaze sa ostalim taocima...Emotivni...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.