JEDAN ZALOGAJ ZAMALO JE KOŠTAO ŽIVOTA: “Preživela sam rak, ali u životu se nisam osećala TAKO LOŠE”  (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Maj.2020, 07:24

JEDAN ZALOGAJ ZAMALO JE KOŠTAO ŽIVOTA: “Preživela sam rak, ali u životu se nisam osećala TAKO LOŠE” (FOTO)

Novozelanđanka, koja je preživela rak i hemoterapiju, kaže da se u životu nije osećala tako loše kao kad je pojela otrovne pečurke.

Dr Ana Vajthed iz oblasti Vaikato, na Severnom ostrvu Novog Zelanda, šetala se tokom produženog vikenda primorskim gradićem Raglanom kad je u blizini hrastovog stabla ugledala pečurke. Ubrala ih je i mada je nameravala da proveri da li su otrovne, zaboravila je da to uradi. Ispržila ih je i pojela uz ribu za ručak, prenosi "Dejli mejl".
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Pre nego što je uveče otišla na spavanje Ana se dobro osećala, ali se probudila u tri sata ujutru i povratila je neobičnu zelenu tečnost. Posle toga je ponovo zaspala, ali se nekoliko sati kasnije probudila i povratila "ogromnu količinu" zelenog sadržaja. Ovoga puta je imala i dijareju.

- Oko osam sati ujutro pomislila sam da mi je stvarno veoma loše - izjavila je doktorka.

Setila se da je to verovatno zbog pećuraka i odmah je pozvala hitnu pomoć.

Ispostavilo se da su toksini iz pečuraka napali jetru i da zbog toga nije mogla da zadrži tečnost u organizmu.

Amanita Phalloides ili zelena pupavka smrtonosna je vrsta gljive, koja često raste u blizini stabala hrasta, a prija joj toplo, vlažno vreme. Pečurka prepoznatljiva po svetlozelenom šeširiću, okruglom zadebljanju na dnu drške i "kragni" u obliku prstena pri njenom vrhu, može da prouzrokuje smrt svega 48 sati nakon konzumiranja, usled teškog oštećenja jetre. Dovoljno je uneti nekoliko zalogaja.

Simptomi trovanja mogu da se jave 24 sata nakon unošenja u organizam. To su bolovi u stomaku, mučnina, povraćanje i dijareja. Ponekad se povuku posle dan-dva, stvarajući pogrešan utisak da se osoba oporavila. Međutim, u toj fazi toksin je ponekad već prouzrokovao teško oštećenje jetre, što može da dovede do smrti.

Bolnica u kojoj je ležala Ana Vajthed već je obavestila Odeljenje za transplantaciju u Oklandu, ali su lekari ustanovili da se funkcija jetre polako obnavlja. Pacijentkinja se više od tri nedelje oporavljala u Bolnici "Vaikato".

Zelena pupavka živi u Evropi, a naročito je rasprostranjena u Velikoj Britaniji i Irskoj. Ima je i na severu Afrike i pojedinim delovima Azije, uključujući I Iran.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.