JEDAN OD NAJSTARIJIH SRBA: Miljko je napunio 102 godine, pa otkrio recept za dug život (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jan.2021, 22:07

JEDAN OD NAJSTARIJIH SRBA: Miljko je napunio 102 godine, pa otkrio recept za dug život (FOTO)

Ove godine dobiće i posebnu plaketu.

Jedan od najstarijih žitelja Šumadije živi u selu Mrčajevci i uoči Savindana napunio je ni manje, ni više već - 102 godine. Miljko Stojanović, tih i odmeren starac otkrio je tajnu svog dugog veka, jer iako u poznoj starosti većih zdravstvenih problema nema.

- Dobar život se sastoji od rada sa zadovoljstvom, ali trebalo je voditi računa da ono što se radi ne bude na štetu i da bude umereno. Radio sam tako >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da mi ništa ne bude teško. Zdrava i stabilna porodica je najveći oslonac i najvažnija za srećan život. Sad sam ponosan na unuke, kako da ne bih bio. Imati porod dobar to je pravo zadovoljstvo - rekao je Miljko Stojanović.

Najstariji meštanin Mrčajevaca na svojoj koži osestio je šta znači boriti se za svoju zemlju protiv okupatora. Služio je vojsku 1941. u Karlovcu u Hrvatskoj, a kad je naša država kapitulirala bio je negde van kasarne, na zadatku kao kurir. Imao je, međutim, u šiljelu ušivenu potvrdu da je vojnik, tada su ga Nemci zarobili i držali dve godine u nemačkom logoru.

- Bili su to teški dani, ali se izdržalo. Kad sam se vratio u svoj rodni kraj radio sam kao računovođa u Mrčajevcima, Čačku, Kraljevu i Kragujevcu i od 2006, kad mi je umrla supruga, živim ovde sam. Ćerke me naizmenično obilaze i redovno me posećuju, donose sve što treba, ali iako već gazim stote godine još uvek sam samostalan dosta - priča Miljko.

U doba epidemije korona virusa porodica o Miljku još više vodi računa, a ovaj starac redovno šeta po dvorištu koje je do skoro i sam lično održavao i za koje svi kažu da je jedno od najlepših u ovom selu.

Pre dve godine kad je slavio jubilarni stoti rođendan, proslavu za Miljka pripremila je Mesna zajednica, a on je tada sa lakoćom i u jednom dahu oduvao sve tri sveće na slavljeničkom kolaču. Ove godine kad epidemiološke prilike to budu dozvolile, predstavnici Mesne zajednice uručiće mu i posebnu plaketu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.