JAVNOST TRAŽI ODGOVORE! Devojčica koju je izujedao pas u stabilnom stanju, a slučaj otvorio mnoga pitanja - KO snosi odgovornost za napad?!

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jul.2023, 22:21

JAVNOST TRAŽI ODGOVORE! Devojčica koju je izujedao pas u stabilnom stanju, a slučaj otvorio mnoga pitanja - KO snosi odgovornost za napad?!

Jeziva drama srećnim okolnostima izbegla je tragičan epilog.

Devojčica (4), koju je za vikend u beogradskom naselju Sremčica napao, izujedao i teško povredio vlasnički pas - malinoa, posle operacije je dobro, ali i dalje veoma uplašena.

Lekari iz Tiršove kažu:

- Devojčica je primljena sa izuzetno teškim povredama. Urađena je hitna operacija, koja je dugo trajala. Devojčica je sada stabilno, nije vitalno ugrožena, ali lekari prate njeno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << stanje.

Nakon incidenta, naležno Drugo OJT u Beogradu preduzima sve radnje, kako bi se utvrdila istina o ovom nemilom događaju, rečeno je iz ove institucije.

- Pozvan je dežurni tužilac, koji je naložio da se pas odvede u zoo - higijenu - navode iz Tužilaštva. - Nakon obavljenih razgovora naloženo je policiji da nama dostavi izveštaj, te će se videti u kom pravcu će ići dalje postupanje.

Podsetimo, devojčica je bila sa bakom i dedom u kući u Sremčici. Njen ujak, koji je vlasnik psa, kako saznajemo, trenutno je na godišnjem odmoru sa porodicom i van Beograda.

Tako se dogodilo da je devojčica, sa teže pokretnim dekom, odlučila da ode i nahrani psa. Međutim, on je nasrnuo na nju, a iz čeljusti razbesnele životinje devojčicu je, krvavu i rasporenog stomaka, jedva oteo i izvukao deda.

Dete je hitno odvezeno u Dečiju bolnicu u Tiršovoj, gde je operisano, a pas je u zoo-higijenu.

Šta se tačno i zbog čega dogodilo, pokazaće istraga.

No, stručnjaci tvrde da je u pitanju vrlo inteligentna životinja,miroljubiva, ali da okidač za agresiju može da bude različite vrste, među kojima kako se najviše veruje - nesocijalizacija psa, što nema veze sa rasom.

Tako na primer, međunarodni kinološki sudija Nenad Milojević navodi da ima mnogo mogućih razloga zašto je vlasnički pas napao devojčicu, te objašnjava da, u ovakvim slučajevima, primarno odgovara vlasnik životinje. Međutim, u konkretnom slučaju mogu biti odgovorni i roditelji deteta, s obzirom na to da su ušli u dvorište i "tuđu" teritoriju. Ipak, o tome će konačnu odluku doneti nadležno Tužilaštvo, odnosno sud.

Tokom prošle godine, kako saznajemo, bilo je prijavljeno 860 ujeda pasa, a samo u Beogradu 175.

Kazne postoje, ali i dalje one se retko primenjuju, te tako i dalje, na ulici možemo videti vlasnike pasa koji svoje ljubimce šetaju bez povoca ili korpe na njušci.

Na ovaj način, u opasnosti se mogu naći, bez obzira na rasu, kako sami psi, tako i njihovi vlasnici, prolaznici i konačno - deca

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.