Izručenje optuženika uslov za EU

Izvor: B92, 05.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Izručenje optuženika uslov za EU"

Njujork, Brisel -- Predsednik Slovenije Danilo Tirk izjavio da je izručenje Ratka Mladića Haškom tribunalu uslov za ulazak Srbije u EU.

"Ne može biti kompromisa - Mladić mora biti uhapšen i predat Tribunalu", rekao je Tirk u intervjuu agenciji Asošijeted pres. Predsednik Slovenije, koja 1. januara preuzima šestomesečno predsedavanje EU, rekao je da "ne treba da bude sumnje da je izručenje ratnih zločinaca uslov za prijem Srbije u Evropsku uniju".

Tirk, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se nalazi u poseti Njujorku vezanoj za prethodni posao kao zvaničnika UN, smatra da Slovenija kao mala zemlja, predsedavajuća EU, može da ima efikasnu saradnju sa SAD u rešavanju mnogih pitanja, uključujući i status Kosova.

"Slovenija ima dugo iskustvo u komunikaciji sa SAD po pitanju Kosova", rekao je Tirk.

Podsetimo, glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte zatražila je juče u Briselu od Evropske unije da ne potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom dok Ratko Mladić ne bude izručen Tribunalu.

A izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je u intervjuu Fonetu da izručivanje haškog optuženika Ratka Mladića Hagu, koje predstavlja uslov za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, nije zahtev EU, već obaveza koju je Srbija preuzela na sebe.

"Sve dok Srbija nije u stanju da kontroliše svoju teriotoriju, nađe čoveka koji se nalazi na njenoj teritioriji i izruči ga tamo gde mu je mesto, nije efikasna država. To je jedan od tih preduslova", rekao je Kacin.

On je rekao da ne može dati odgovor na pitanje da li će Sporazum o stabilizaciji i pridruživabnju biti potpisan krajem januara naredne godine, ukoliko se Mladić do tada ne nađe u pritvoru Haškog tribunala.

Kavranova: Del Ponteova tražila rezultate

Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla Del Ponte zatražila u ponedeljak od sagovornika u Beogradu "rezultate", odnosno da preostali begunci budu uhapšeni i prebačeni u Hag, izjavila je danas njena predstavnica Olga Kavran.

Najvišim zvaničnicima u Beogradu, Del Ponteova je rekla "da očekuje rezultate, a to znači hapšenje i prebacivanje u Hag Ratka Mladića i ostalih begunaca", kazala je Kavranova na redovnom brifingu za novinare u Haškom tribunalu.

Kavranova je najavila da će glavna tužiteljka u ponedeljak, 10. decembra, podneti svoj poslednji redovan izveštaj Savetu bezbednosti UN u Njujorku, a potom održati i konferenciju za štampu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.