Izraelski predsednički kandidat Ben Eliezer napustio trku

Izvor: Blic, 07.Jun.2014, 22:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izraelski predsednički kandidat Ben Eliezer napustio trku

Izraelski predsednički kandidat Binjamin Ben Eliezer objavio je danas da napušta predsedničku trku tri dana pre izbora nakon što je ispitivan u policiji povodom optužbi za korupciju.

Ben Eliezer (78) je član Laburističke partije, nekadašnji general i učesnik u više izraelskih vlada.

"Otkad sam objavio kandidaturu protiv mene je organizovana agresivna i orkestrirana kampanja kleveta, s jedinim ciljem da budem sprečen da postanem predsednik", objavio je Ben >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Eliezer u saopštenju.

On je juče pozvan u policiju po nalogu javnog tužioca, gde je ispitivan zbog navodnog ilegalnog primanja novca. Izraelski mediji izveštavaju da je Ben Eliezer ispitivan i oko finansiranja kupovine luksuzne kuće u Jafi.

U saopštenju on poriče bilo kakvu nelegalnu delatnosti i obećava da će skinuti ljagu sa svog imena, objašnjavajući da odustaje od kandidature samo zbog toga da bi sprečio kašnjenje izbora.

U Izraelu je predsednički položaj pretežno ceremonijalan, dok sva izvršna vlast počiva u rukama premijera.

Poslanici Kneseta će novog predsednika izabrati u utorak između pet preostalih kandidata, među kojima analitičari najviše šansi daju dosadašnjem poslaniku i bivšem predsedavajućem Kneseta Reuvenu Rivlinu.

Dosadašnji izraelski predsednik Šimon Peres će napustiti taj položaj krajem jula, neposredno pre svog 91 rođendana, nakon političke karijere duge gotovo sedam decenija.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.