Izraelski parlament danas glasa o novoj vladi, očekuje se kraj Netanjahuove ere

Izvor: Beta, 13.Jun.2021, 10:24

Izraelski parlament danas glasa o novoj vladi, očekuje se kraj Netanjahuove ere

Izraelski parlament - Kneset glasa danas o podršci novoj, takozvanoj vladi promene, koja bi trebalo da okonča dugogodišnju vladavinu premijera Benjamina Netanjahua.Očekuje se da nova vladajuća koalicija položi zakletvu i da se time otvori nova stranica u istoriji Izraela, prenela je agencija Frans pres.Na specijalnoj sednici Kneseta zakazanoj za 16.00 po lokalnom vremenu (15.00 po srednjoevropskom) lider opozicije Jair Lapid i vodja radikalne desnice Naftali Benet predstaviće novu 36. Vladu Izraela.Nju čine dve levičarske, dve partije centra, tri desničarske stranke i jedna partija izraelskih Arapa, osam od ukupno 13 u Knesetu.Nova vlada će biti prva u istoriji Izraela u kojoj jedna izraelska arapska partija ima tako ključnu ulogu.Ukoliko se nešto ne promeni u poslednjem trenutku očekuje se da se izglasa poverenje toj vladi koja je obezbedila minimalnu većinu od 61 od 120 poslanika u Knesetu i da se smeni Netanjahu koji je na funkciji premijera uzastopno 12, a ukupno 15 godina.Polaganje zakletve se oslanja dakle na samo jedan glas, što ukazuje da je novo političko savezništvo veoma krhko, komentarišu izraelski mediji.Protiv Netanjahua (71) kome se sudi za korupciju ponovo se protestovalo sinoć ispred njegove rezidencije u Jerusalimu.Demonstranti očito nisu imali strpljenja da sačekaju današnje glasanje nego su već počeli da ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Glasanje o novoj Vladi bez Netanjahua

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Jun.2021

JERUSALIM - Izraelski parlament danas bi trebalo da glasa o novoj Vladi, krhkoj koaliciji od osam stranaka koja bi smijenila premijera Benjamina Netanjahua prvi put poslije više od jedne decenije.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Ko je Naftali Benet, novi premijer Izraela ako Netanjahu bude smenjen

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Jun.2021

Izrael će večeras, ako sve bude teklo po planu, imati novog premijera Naftalija Beneta (49), lidera desničarske partije Jamina, javljaju izraelski mediji.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

SLAVLJE NA ULICAMA IZRAELA: Građani slave odlazak Netanijahua! Kraj jedne ere VIDEO

Izvor: Kurir, 13.Jun.2021

Premijer Naftali Benet i ministri u novoj Vladi Izraela položili su večeras zakletvu pošto su poslanici izraelskog parlamenta, Kneseta, izglasali poverenje novoj vladajućoj koaliciji. Veliki broj Izraelaca je izašao na ulice da proslavi odlazak Benjamina Netanijahua.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.