Izraelski ministri pozvali na preseljenje Palestinaca iz Gaze! Evo šta predlažu, u UN zgroženi!

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jan.2024, 18:41

Izraelski ministri pozvali na preseljenje Palestinaca iz Gaze! Evo šta predlažu, u UN zgroženi!

Sukobi se nastavljaju

Visoki poverenik UN-a za ljudska prava Volker Tirk rekao je da je "veoma zabrinut" zbog poziva visokih izraelskih zvaničnika da Palestinci napuste Pojas Gaze.

- Veoma sam zabrinut zbog izjava visokih izraelskih zvaničnika o planovima za prebacivanje civila iz Pojasa Gaze u treće zemlje - objavio je Tirk na društvenoj mreži X.

- Međunarodno pravo zabranjuje prisilan transfer zaštićenih ljudi unutar >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << okupirane teritorije ili njihovo proterivanje sa te teritorije - poručio je. Dodao je da je "85 odsto stanovnika Gaze već interno raseljeno". "Oni imaju pravo da se vrate svojim kućama."

Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir pozvao je u ponedeljak na povratak jevrejskih doseljenika u Pojas Gaze nakon rata i "podsticanje" palestinskog stanovništva da emigrira.

- Treba predstaviti rešenje koje podstiče stanovnike Gaze na emigraciju. To je ispravno, pravedno, moralno i humano rešenje - rekao je Ben Gvir na sastanku svoje stranke, kako je objavio na društvenim mrežama.

Desničarski ministar finansija Bezalel Smotrič takođe je u nedelju predložio povratak jevrejskih doseljenika u Gazu i emigraciju Palestinaca.

Izrael je 2005. godine, evakuisao svoje vojnike i oko 8.000 jevrejskih naseljenika iz Pojasa Gaze okupiranog 1967. godine, u sklopu jednostranog povlačenja odlukom tadašnjeg premijera Arijela Šarona. 

(Srbija Danas/Index.hr)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Izrael pozvao Palestince da napuste Gazu; UN: Uznemireni smo

Izvor: B92, 05.Jan.2024, 00:52

Šef Ujedinjenih nacija za ljudska prava Volker Turk rekao je danas da je "veoma uznemiren" zbog izjava visokih izraelskih zvaničnika...U Izjavama se pozivaju Palestince da napuste Gazu..."Veoma sam uznemiren izjavama visokih izraelskih zvaničnika o planovima za prebacivanje civila iz Gaze u treće...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.