Izrael pozvao Palestince da napuste Gazu; UN: Uznemireni smo

Izvor: B92, 05.Jan.2024, 00:52

Izrael pozvao Palestince da napuste Gazu; UN: Uznemireni smo

Šef Ujedinjenih nacija za ljudska prava Volker Turk rekao je danas da je "veoma uznemiren" zbog izjava visokih izraelskih zvaničnika.

U Izjavama se pozivaju Palestince da napuste Gazu.

"Veoma sam uznemiren izjavama visokih izraelskih zvaničnika o planovima za prebacivanje civila iz Gaze u treće zemlje", napisao je Turk na platformi društvenih medija "X".

On je dodao da "međunarodno pravo zabranjuje prisilno premeštanje zaštićenih lica unutar ili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << deportaciju sa okupirane teritorije", prenosi "Al Arabija".

Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben-Gvir pozvao je u ponedeljak na promovisanje "rešenja za podsticanje emigracije stanovnika Gaze" i ponovno uspostavljanja izraelskih naselja u Pojasu Gaze.

Dan ranije, krajnje desničarski izraelski ministar finansija Bezalel Smotrič takođe pozvao je na povratak doseljenika u Gazu, dodajući da bi Izrael trebalo da "ohrabri" oko 2,4 miliona Palestinaca iz enklave da odu.

Međutim, izraelska vlada pod premijerom Benjaminom Netanjahuom nije zvanično predložila planove za iseljenje stanovnika Gaze ili vraćanje jevrejskih doseljenika na tu teritoriju od izbijanja rata u početkom oktobra.

Većina stanovnika Gaze proterana je iz svojih domova zbog borbi između militanata Hamasa i Izraela koje traju već gotovo tri meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bura zbog izjava izraelskih ministara da PALESTINCI NAPUSTE GAZU: "Za ponovno uspostavljanje izraelskih naselja"

Izvor: Blic, 05.Jan.2024

Šef Ujedinjenih nacija za ljudska prava Volker Turk izjavio je da je "veoma uznemiren" zbog izjava visokih izraelskih zvaničnika u kojima pozivaju Palestince da napuste Gazu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.