Izraelska vojska potopila tunel koji je iskopao Hamas

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Avg.2022, 14:16

Izraelska vojska potopila tunel koji je iskopao Hamas

Izraelska vojska saopštila je danas da je potopila tunel koji je iskopala islamistička grupa Hamas u Gazi, a bio je namenjen za ulazak militanata na teritoriju Izraela.

"Znali smo da taj tunel postoji, ali smo čekali da se njegova izgradnja završi pre nego što smo reagovali", izjavio je portparol izraelske vojske za Rojters i naveo da je vojska poplavila tunel.

Bio je to "prilično tehnološki napredan tunel", predviđen za prebacivanje naoružanih ljudi u Izrael, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kazao je portparol.

Palestinski militanti koristili su tunele tokom rata u Gazi 2014. godine, a Izrael je od tada razvijao tehnologije detekcije i izgradio podzemnu betonsku barijeru sa senzorima, kako bi sprečio pokušaje podzemnog prelaska granice, navodi Rojters.

Vojska je poslednjih godina otkrila nekoliko tunela.

Portparol Hamasa Favzi Barhum izjavio je da ta grupa ima "pravo da koristi sva sredstva da ojača i razvije svoje sposobnosti" i da se objava izraelskih vlasti odnosi na "lažno dostignuće", prenosi Rojters.

Saopštenje je usledilo otprilike nedelju dana nakon izbijanja prekograničnog nasilja, tokom kojeg su izraelske snage bombardovale palestinske ciljeve, a militanti Islamskog džihada ispalili stotine raketa prema Izraelu.

Izrael je usredsredio svoju trodnevnu vojnu operaciju na Islamski džihad, militantnu grupu koju podržava Iran, izbegavajući direktnu konfrontaciju sa većim i moćnijim Hamasom koji upravlja obalnim delom Gaze od 2007. godine, navodi Rojters.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.