Izraelska operacija u Dženinu iznova budi bes Palestinaca

Izvor: B92, 06.Jul.2023, 19:32

Izraelska operacija u Dženinu iznova budi bes Palestinaca

Ni Izrael ni Palestinci nisu raspoloženi da razgovaraju o miru čak i po okončanju sukoba u Dženinu, izveštava Džeremi Bouen.

Debeo sloj skorene crne prašine slegao se na trotoarima i putevima u centru Dženina.

On potiče sa barikada od zapaljenih automobilskih guma koje su postavili Palestinci, dok patroliraju ulicama na kojima bi mogli da vide izraelski džip.

Neki od njih nose kamenje ili male bombe iz kućne radinosti da bi ih bacili na izraelska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vozila u pokretu.

U sporadičnim rafalima, u izbegličkom kampu, koji se nalazi na visoravni iznad centra grada, odjekuju puščana vatra i eksplozije.

Izraelski dronovi konstantno zuje iznad glava.

Povremeno, iz dima od zapaljenih guma iskaču Palestinci da bi otvorili vatru na Izraelce.

Nasilje između Palestinaca i Izraelaca ove godine je postalo skoro svakodnevni događaj.

Kad se prolije krv, često odmah usledi odmazda, koja uključuje palestinske oružane grupe, Jevreje koji žive u naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali koja su ilegalna prema međunarodnom pravu, i izraelsku vojsku.

Ben Gvir i njegovi politički saveznici zagovaraju kazneni pohod kroz Zapadnu obalu da bi se obračunali sa neprijateljima.

Izraelska vojska je opreznija, jer je više brinu rizici i posledice eskalacije.

Sve ukazuje na to da bi Izraelska vojska volela da ograniči operaciju na izbeglički kamp u Dženinu, uskoro objavi pobedu i naredi vojnicima da se vrate u svoje baze.

Izraelske pobede nakon takvih operacija nikad ne traju dugo.

Palestinske oružane grupe obnove svoje oružarnice i vrzino kolo kreće ispočetka.

Planovi da se prošire naselja za Jevreje na okupiranoj teritoriji koju Palestinci žele za svoju državu, ponekad nazvani cionistička reakcija od izraelskih političara, takođe podižu temperaturu.

Mnogi Palestinci su razočarani u vlastite ostarele i neefikasne lidere u Palestinskoj upravi, nasleđu mirovnog procesa iz devedesetih koji je tada trebalo da izgradi institucije neophodne za stvaranje vlastite države.

Kad se ova operacija završi, kao i dosada obe strane će proglasiti pobedu.

A onda će se ponovo uspostaviti aktuelna stvarnost ovog dugotrajnog sukoba.

Bes, očaj i siromaštvo samo će učvrstiti kulturu otpora koja se utisnula u palestinsko društvo, naročito ovde u Dženinu i u Nablusu.

A izraelska desničarska, hipernacionalistička vlada, dok god bude bila na vlasti, pokušaće da vlastitu retoriku proprati konkretnim delima.

Prava opasnost je da će Izraelci i Palestinci ući u još nasilniju fazu njihovog dugog sukoba.

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Izraelska operacija u Dženinu iznova budi bes Palestinaca

Izvor: Radio 021, 06.Jul.2023

Ni Izrael ni Palestinci nisu raspoloženi da razgovaraju o miru čak i po okončanju sukoba u Dženinu, izveštava Džeremi Bouen.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.