Izraelska operacija u Dženinu iznova budi bes Palestinaca

Ni Izrael ni Palestinci nisu raspoloženi da razgovaraju o miru čak i po okončanju sukoba u Dženinu, izveštava Džeremi Bouen.
Israeli military vehicle confronting Palestinian youths in Jenin, 3 Jul 23
Reuters

Debeo sloj skorene crne prašine slegao se na trotoarima i putevima u centru Dženina.

On potiče sa barikada od zapaljenih automobilskih guma koje su postavili Palestinci, dok patroliraju ulicama na kojima bi mogli da vide izraelski džip.

Neki od njih nose kamenje ili male bombe iz kućne radinosti da bi ih bacili na izraelska vozila u pokretu.

U sporadičnim rafalima, u izbegličkom kampu, koji se nalazi na visoravni iznad centra grada, odjekuju puščana vatra i eksplozije.

Izraelski dronovi konstantno zuje iznad glava.

Povremeno, iz dima od zapaljenih guma iskaču Palestinci da bi otvorili vatru na Izraelce.

Nasilje između Palestinaca i Izraelaca ove godine je postalo skoro svakodnevni događaj.

Kad se prolije krv, često odmah usledi odmazda, koja uključuje palestinske oružane grupe, Jevreje koji žive u naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali koja su ilegalna prema međunarodnom pravu, i izraelsku vojsku.

Izraelci tvrde da su upali u kamp Dženin zato što je više od 50 relativno skorašnjih napada pokrenuto odatle.

Ali koreni nasilja, očaja i mržnje sežu mnogo dublje od skorašnjih konfrontacija.

Oni bujaju u otrovu koji proizvodi sukob oko vlasništva nad zemljom započet pre više od jednog veka.

Neko vreme, još devedesetih, bilo je nade da će nastupiti mir ako bude osnovana nezavisna palestinska država pored Izraela, takozvano rešenje sa dve države.

Taj pokušaj je propao.

Moćne zapadne zemlje, među kojima SAD, članice Evropske unije i Veliku Britaniju, i dalje insistiraju da su dve države jedino moguće rešenje.

Njihove reči su prazni slogani.

Poslednji američki pokušaj da se ostvari ta ideja propao je 2014. godine.

Izraelska operacija ovde u Dženinu osećala se u vazduhu mesecima.

Uprkos redovnim manjim izraelskim upadima, palestinske oružane grupe postale su dovoljno snažne i ujedinjene da kontrolišu izbeglički kamp Dženin.

Izgledalo je da postaju sve jače.

Pre dve nedelje, digle su u vazduh izraelski džip i borile se žestoko da odbiju izraelski upad, u kom su palestinske žrtve uključivale jednu petnaestogodišnju devojčicu.

Narednog dana su dvojica Palestinaca, koja su upala u restoran nedaleko od Dženina, ubila četvoricu Izraelaca koja su tu jela.

Izraelska vojska je štitila jevrejske doseljenika koji su poharali palestinska sela paleći automobile u nizu činova odmazde.

Bilo je samo pitanje vremena kada će Izraelska vojska preduzeti nešto protiv Palestinaca koji kontrolišu izbeglički kamp Dženin.

Ona tvrdi da sprovodi sistematsku operaciju pronalaženja i uništavanja oružja i eksploziva.

Bes i nezadovoljstvo kolaju mladim Palestincima koji su se okupili u besnim grupama na raskrsnicama gradskih puteva i ispred bolnice na ivici izbegličkog kampa Dženin.

Njihova barikade od zapaljenih guma ostavljaju za sobom crne krugove i hrpe spaljene gume i izvitoperene žice.

Izraelska vojska neprestano izveštava o novim pronađenim i neutralisanim kontingentima eksploziva u kampu, zajedno sa onim što naziva terorističkim komandnim centrima.

Poslovni ton vojnih saopštenja u kontrastu je sa izjavama članova izraelskog kabineta koji se protive bilo kakvom palestinskom samoopredeljenju.

Nakon što je prolaznik upucao Palestinca u Tel Avivu, pošto se ovaj zaleteo kolima u gomilu Izraelaca, ministar za javnu bezbednost Itamar Ben Gvir izdao je saopštenje rekavši da je izraelski rat u Dženinu takođe i njihov rat u Tel Avivu.

Svaki Jevrejin, rekao je on, meta je ubica.

Scene of ramming attack in Tel Aviv, 4 Jul 23
Getty Images
Palestinski vozač se zaleteo u Izraelce u Tel Avivu u utorak

Ben Gvir i njegovi politički saveznici zagovaraju kazneni pohod kroz Zapadnu obalu da bi se obračunali sa neprijateljima.

Izraelska vojska je opreznija, jer je više brinu rizici i posledice eskalacije.

Sve ukazuje na to da bi Izraelska vojska volela da ograniči operaciju na izbeglički kamp u Dženinu, uskoro objavi pobedu i naredi vojnicima da se vrate u svoje baze.

Izraelske pobede nakon takvih operacija nikad ne traju dugo.

Palestinske oružane grupe obnove svoje oružarnice i vrzino kolo kreće ispočetka.

Planovi da se prošire naselja za Jevreje na okupiranoj teritoriji koju Palestinci žele za svoju državu, ponekad nazvani cionistička reakcija od izraelskih političara, takođe podižu temperaturu.

Mnogi Palestinci su razočarani u vlastite ostarele i neefikasne lidere u Palestinskoj upravi, nasleđu mirovnog procesa iz devedesetih koji je tada trebalo da izgradi institucije neophodne za stvaranje vlastite države.

Kad se ova operacija završi, kao i dosada obe strane će proglasiti pobedu.

A onda će se ponovo uspostaviti aktuelna stvarnost ovog dugotrajnog sukoba.

Bes, očaj i siromaštvo samo će učvrstiti kulturu otpora koja se utisnula u palestinsko društvo, naročito ovde u Dženinu i u Nablusu.

A izraelska desničarska, hipernacionalistička vlada, dok god bude bila na vlasti, pokušaće da vlastitu retoriku proprati konkretnim delima.

Prava opasnost je da će Izraelci i Palestinci ući u još nasilniju fazu njihovog dugog sukoba.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC