Izraelska ministarka pravde reklamira parfem Fašizam

Izvor: B92, 19.Mar.2019, 20:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izraelska ministarka pravde reklamira parfem "Fašizam"

Jerusalim -- Izraelska ministarka pravde Ajelet Šaked objavila je video-snimak u okviru izborne kampanje u kojem pozira u lažnoj reklami za parfem nazvan "Fašizam".

Taj njen provokativan potez je podstaknut kritikama na njen račun, uključujući optužbe za fašizam, zbog pokušaja da reformiše izraelsko sudstvo.

Na crno-belom video-snimku Šaked, koja se smatra ultradesničarkom, miriše se parfemom “Fašizam” i šapuće svoje ključne političke ciljeve na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << hebrejskom jeziku: “Sudska reforma... ograničavanje Vrhovnog suda".

Ona potom gledajući u kameru sugeriše da je parfem pogrešno nazvan i kaže: “Za mene to miriše kao demokratija”.

Izraelski sudovi, a posebno vrhovni sud, desničari smatraju suviše liberalnim. U nedelju je taj sud diskvalifikovao jevrejskog političara rasistu od učešća u parlametarnim izborima 9. aprila ali je dozvolio da se kandiduje jedna arapska partija.

Šaked je takvu odluku označila “potpunim i obmanutim mešanjem u srce izraelske demokratije”

Ona je članica nacionalističke partije Nove desnice. Članovi te partije teže da potisnu organizacije za ljudska prava i smanje sposobnost izraelskih sudova da sude izraelskim vojnicima.

Jedan od osnivača partije, ministar obrazovanja Naftali Benet, koji je donedavno predvodio stranku Jevrejski dom, odbacuje svaku ideju o osnivanju nezavisne palestinske države i predlaže aneksiju većeg dela okupirane Zapadne obale, podsećaju strani mediji.

Godine 2017. Šaked je uspela da utiče na postavljenje troje novih konzervativnih sudija u Vrhovni sud, uključujući jednog jevrejskog naseljenika, kako bi smanjila sposobnost suda da blokira političke odluke.

Međutim, taj sud od 15 članova i dalje je bojno polje između izraelske levice i desnice.

Izraelski mediji navode da je Šaked objavila satirični izborni video koji ismeva strah levičara od slabljenja izraelskog sudstva.

Ministar obrazovanja Benet je na Tviteru objavio taj snimak uz komentar: “Parfem koji se levičarima neće jako svideti”.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.