Izrael: Isključena još jedna elektrana zbog najezde meduza

Izvor: Blic, 06.Jul.2011, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael: Isključena još jedna elektrana zbog najezde meduza

Elektrana “Orot Rabin” u Haderi (Izrael) isključena je danas nakon što je veliko jato meduza zapušilo dovod morske vode koja se koristi za hlađenje, samo dan nakon što je i iz istog razloga zatvorena i nuklearna elektrana u “Tornes” u Škotskoj. Da bi ih uklonila, elektrana je morala da upotrebi bagere.

Oko 2.000 Amerikanaca koji su odlučili da provedu Dan nezavisnosti na obali okeana u okrugu Voluža, na Floridi, neprijatno su se iznenadili kada ih je ožarila meduza, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ali na sreću niko nije ozbiljno povređen.

U trenutku kada u ovoj sunčanoj državi vladaju veoma visoke temperature, na meti meduza nešli su se ljubitelji mora duž 32 kilometara duge obale, od Ormond Biča do Nju Smirna Biča. Pretpostavlja se da je vetar doprineo da više meduza dođe u kontakt s kupačima.

Naučnici objašnjavaju porast broja meduza povećanjem kiselosti svetskih okeana, sporednog efekta sagorevanja fosilnih goriva, koja rasteruje morske životinje koje se njima hrane.

Studije su pokazale da viši nivo ugljen-dioksida u atmosferi ne izaziva samo klimatske promene, već utiče i na povećanje kiselosti okeana. Od početka industrijske revolucije, nivo kiselosti okeana povećao se za 30 odsto, upozoravaju morski biolozi.

Izveštaj Ekološkog programa UN objavljen u decembru 2010. upozorava da povećanje kiselosti okeana otežava koralnim grebenovima i ljuskarima da formiraju strukture, što predstavlja opasnost za veće životinje koje se njima hrane.

Meduze su otporne na dejstvo povećanja kiselosti okeana i njihov broj se drastično povećao u Sredozemnom moru u proteklih nekoliko godina.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Meduze zatvorile nuklearke

Izvor: S media, 06.Jul.2011

Jata meduza su poslednjih dana zatvorile jednu nuklearku u Škotskoj, elektranu u Izraelu i opekle 2.000 osoba u jednom dana na plaži na Floridi. ..Ogromni broj meduza zapušio je juče filtere za vodu u izraelskoj elektrani "Orot Rabin" u Haderi, samo dan nakon što su zbog sličnog incidenta morali...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.