Između 30 i 40 žena svake godine ubijeno u porodičnom nasilju u Srbiji

Izvor: B92, 11.Dec.2019, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Između 30 i 40 žena svake godine ubijeno u porodičnom nasilju u Srbiji

U svetu je u porodičnom nasilju u 2018. prema UN svakog dana ubijeno 137 žena. Prema izveštavanju medija u SRB u poslednjoj deceniji svake godine između 30 i 40

Podatke iz Srbije je ocenila gupa "Novinarke protiv nasilja nad ženama".

Koordinatorka Programa UN za razvoj (UNDP) sa Vladom Srbije "Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Srbiji" Maja Branković đundić rekla je na konferenciji za novinae da na osnovu ovih podataka ne može da se kaže da je Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u vrhu zemalja u svetu ili u Evropi po pitanju rasprostranjenosti nasilja nad ženama, već da je to problem sa kojim se suočavaju i mnogo razvijenije zemlje.

"Mediji imaju ključnu ulogu u prevenciji ili zaštiti od nasilja nad ženama. Zahvaljujući medijima imamo predstavu o rasprostranjenosti nasilja nad ženama a institucije budu podstaknute da donose zakonske regulative", rekla je Branković đundić.

Ona je navela da način na koji mediji izveštavaju utiče i na to da li će druge žrtve nasilja prijaviti to nasilje, kao i da oko 80 odsto žena koje su u Srbiji ubijene u porodičnom nasilju nisu se prethodno obraćale institucijama zbog problema nasilja u porodici.

Novinarka RTS-a Ana Manojlović rekla je da je "problem pogrešnog informisanja o nasilju nad ženama često gori od neizveštavanja o tom problemu", zato što obeshrabruje druge žrtve nasilja u porodici da to nasilje prijave, zbog čega je ta grupa sastavila preporuke o tome kako mediji treba da izveštavaju o toj temi, u skladu sa Kodeksom novinara Srbije.

Pomoćnica urednika u nedeljniku "Vreme" Jovana Gligorijević rekla je da je od početka godine u Srbiji ubijeno 25 žena u porodičnom nasilju, kao i da se do te brojke došlo na osnovu izveštavanja medija, a da postoji mogućnost da je taj broj veći, odnosno da mediji nisu izveštavali o svim žrtvama u porodičnom nasilju.

Grupa "Novinarke protiv nasilja nad ženama" na osnovu praćenja 103 medija, navela je da je u prvoj polovini 2019. godine u polovini medijskih objava bio otkriven identitet žrtve kao i počinioca porodičnog nasilja, skoro polovina izveštaja o toj temi pisano je senzacionalistički, dok je 45 odsto medijskih objava sadržalo detaljne opise čina nasilja i ubistva.

O nasilju nad ženama u Srbiji je u prvoj polovini godine objavljeno ukupno 5.549 medijskih sadržaja, od čega je 58 odsto objava bilo na internet portalima, 36 odsto svih objava bilo je u štampanim medijima, dok je najmanji broj objava - šest odsto bio na televizijama.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.