Izložba o životu i radu Mihaila Petrovića Alasa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2021, 13:45

Izložba o životu i radu Mihaila Petrovića Alasa

Izložba "Mihailo Petrović Alas - Zbirke i kolekcije" o životu i radu čuvenog srpskog matematičara, predstaviće posetiocima brojna dokumenta, prepiske i fotografije koje do sada nisu prikazane javnosti.

Izložba čiji je autor Novica Babović, održavaće se u Galeriji nauke i tehnike SANU do 29. maja, a posetiocima će biti predstavljena arhivska građa iz privatnih zbirki i kolekcija, kao i iz porodične arhive koja prati hronologiju života i rada jednog od najznačajnijih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << srpskih naučnika Mihaila Petrovića Alasa.

Cilj izložbe je da kroz hronološki okvir prikaže uticaj evropske naučne misli krajem 19. i početkom 20. veka na obiman naučni opus i doprinos koji je Mihailo Petrović Alas ostvario u oblasti matematičkih nauka, objasnio je autor izložbe Novica Babović.

"Dugi niz godina bavim se arhivskom građom i fondovima u kojima se nalaze predmeti Mihaila Petrovića Alasa a na izložbi posetioci će moći da vide predmete koji potiču iz nekoliko muzejskih institucija kao i fotografije iz privatnih zbirki njegove sestre koje do sada nisu publikovane a koje svedoče o poslednjim decenijama njegovog života", rekao je Babović.

On je istakao da Mihailo Petrović Alas predstavlja renesansnu ličnost, vodio je izuzetno zanimljiv život i uspevao je da objedinjuje prirodne i društvene nauke.

Diplomirao je na Sorboni sa 23 godine i bio je najbolji student generacije a nekoliko godina kasnije postao je doktor matematičkih nauka na istom univerzitetu. Voleo je rečni ribolov, otuda i njegov nadimak Alas.

Imao je muzičku grupu "Suz", u kojoj je svirao violinu, a kako Babović navodi, svirali su po beogradskim kafanama na Dorcćou, uglavnom onima kojima preti bankrot.

"Tu su organizovali svirke i na taj način izvlačili te kafane iz finansijiskih problema", dodao je Babović.

Alas je bio vrhunski naučnik i matamatičar, predavao je na Sorboni, jedan je od osnivača beogradske matematičke škole i naukom se bavio vrlo posvećeno.

Babović ističe da je jedna od najzanimljivijih oblasti kojima se Mihajlo Petrović Alas bavio fenomenologija, fenomenološkim preslikavanjima a njegova knjiga "Matematička fenomenologija" spada u red najopsežnijih studija te oblasti tog vremena.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.