Izetbegović za program koji bi prošao u Beogradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Sep.2011, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izetbegović za program koji bi prošao u Beogradu

SARAJEVO -

Član Predsedništva BiH iz redova bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović ocenio je da je stanje u Sandžaku depesivno i da bi zato Bošnjaci u Sandžaku, BiH, pa i u Turskoj trebalo da imaju zajednički program koji će dobiti “prolaz” u Beogradu.

“Treba nam realan provodiv program na kojem će se ujediniti Pazar, Sarajevo, pa i Ankara, i koji će dobiti prolaz u Beogradu”, rekao je Izetbegović u intervju jubilarnom 300-om broju sarajevskog nedeljnika “SAFF”.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
On kaže da bi Bošnjaci u Sandžaku trebalo da sačine realan program mera koji će im, kako smatra, doneti ravnopravnost sa ostalim građanima Srbije.

“Sandžak je administrativno pocepan, Islamska zajednica podeljena, političke vođe zavađene, stopa nezaposlenosti je najviša u Srbiji”, naveo je on i dodao da, iako Bošnjaci čine većinu stanovništva, oni su u Sandžaku, ipak, izrazita manjina u administraciji, policiji i pravosuđu.

Izetbegović je potvrdio da je razgovarao sa zamenikom reis ul uleme Islamske zajednice Srbije i srbijanskim muftijom Muhamedom Jusufspahićem.

“Razgovarao sam sa Jususpahićem, i razgovaraću sa svakim ko mi može upotpuniti sliku o položaju Bošnjaka u dijaspori”, naveo je on napomenuvši da Jusufspahić nosi ahmediju “kapu”, služi džamiji i vernicima u Beogradu.

“…Bio je uz njih u danima kad je Bajrakli džamija spaljena i kad je obnavljana, i time zaslužuje susret sa bošnjačkim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine”, naveo je Izetbegović.

On kaže da je normalno da to ne znači da će dobiti podršku za podelu Islamske zajednice u Srbiji, ali, dodao je, da Jusufspahić to nije ni tražio.

“…, ali će dobiti priliku da ispriča svoj deo priče. Zukorlićeva reakcija je bila nepotrebna, neumesna, neodmerena”, poručio je predstavnik Bošnjaka u kolektivnom predsedništvu BiH.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.