Izetbegović: Komšić ne treba da se ljuti

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Feb.2015, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izetbegović: Komšić ne treba da se ljuti

SARAJEVO - Zajednički sastanak predstavnika stranaka parlamentarne većine na nivou BiH, na čijem održavanju insistira DF radi rješavanja problema u vezi s formiranjem vlasti, mogao bi biti održan sutra ili u četvrtak, najavio je juče Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA.

Nezadovoljna načinom dosadašnjih bilateralnih neformalnih razgovora, u kojima "Demokratsku frontu tretiraju kao privjesak", ova stranka u ponedjeljak je pozvala na održavanje hitnog zajedničkog sastanka >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i poručila da se izvršna vast FBiH i BiH treba formirati isključivo na osnovu izbornog rezultata partija.

Izetbegović, koji bi trebalo da bude domaćin zajedničkog sastanka, tvrdi da DF Željka Komšića nema razloga da se ljuti na SDA.

"Ništa se ne može dogovoriti bez svih aktera. DF nije sporedna stranka, ima jednaka prava kao i ostali. To sam svaki put kazao i Čoviću (lideru HDZ-a BiH). Potrebno je razgovarati i ne treba se Komšić ljutiti. Pozivam ga javno da se ubuduće čujemo prije nego što izađe u medije", kazao je Izetbegović, istakavši kako su mediji pogrešno objavili da je Komšić ocijenio da koalicije na nivou BiH više nema.

Komšić nam je danas samo rekao da je razgovarao sa Izetbegovićem i da su dogovorili održavanje zajedničkog sastanka svih stranaka većine o formiranju Vijeća ministara: SDA, HDZ BiH, DF i tri stranke iz Saveza za promjene u RS.

"Neformalni susreti nisu predmet mog interesovanja", odgovorio nam je Komšić.

Potpredsjednik SDA Asim Sarajlić bio je direktniji od Izetbegovića.

"DF ima razlog za nezadovoljstvo zbog nerealnih zahtjeva HDZ-a o raspodjeli resora u Vladi FBiH i Vijeću ministara, ali to će na sastancima doći na svoje. DF ima pravo da traži pozicije onako kako su osvojili izbornim rezultatima i to će biti jedan od kriterija, možda i presudni", naglasio je Sarajlić.

HDZ BiH u Vladi traži šest ministarstava i tri u Vijeću ministara. DF u Vladi FBiH želi pet resora, a u Vijeću ministara jedno ministarstvo.

Iz HDZ-a odgovaraju da nemaju o čemu razgovarati sa DF-om i poručuju Komšiću da, ako ima problema, sve riješi sa SDA.

"HDZ je apsolutni pobjednik u hrvatskom narodu, a SDA je jedini partner s kojim razgovaramo. Ako DF insistira na formiranju vlasti na osnovu izborog rezultata, onda ćemo mi u pregovore o podjeli resora uvesti i ostale stranke iz Hrvatskog narodnog sabora", poručila je Borjana Krišto, potpredsjednica HDZ-a BiH.

Jedan od neformalnih sastanaka lidera bio je zakazan za večeras u Predsjedništvu BiH. Izetbegović je potvrdio da je za sto trebalo da sjednu Čović, te lideri SDS-a i PDP-a, Mladen Bosić i Mladen Ivanić. Kazao je da je i sam bio pozvan, ali se zbog privatnih obaveza nije mogao odazvati.

"Ali to nikog ne bi trebalo da vrijeđa, to su dogovori prije nego što se krene u ozbiljne stvari", dodao je Izetbegović.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.