Izetbegović: BiH želi brzu normalizaciju odnosa sa Srbijom

Izvor: Blic, 10.Feb.2013, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izetbegović: BiH želi brzu normalizaciju odnosa sa Srbijom

Član predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović rekao je danas da BiH želi bržu normalizaciju odnosa sa Srbijom, ali da neke "teške reči" vraćaju dijalog na početak i usporavaju normalizaciju odnosa.

Izetegović je u emisiji "Sedmica" Radio Beograda istakao da mu je to posebno krivo jer je imao dobre razgovare i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i sa premijerom Ivicom Dačićem.

"Malo je to prošlo nezapaženo, ali sreo sam se sa predsednikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Srbije Tomislavom Nikolićem u Njujorku dok smo čekali na prijem kod predsednika SAD Baraka Obame. Nikolić je otvoren i iskren čovek, ali smatram da intelektualci u Srbiji i posebno predsednik republike moraju zbog unapređenje odnosa i reintegracija da vode računa o izjavama kada govore o osetljivim stvarima" rekao je Izetbegović.

Izetbegović je podsetio na nekoliko izjava Nikolića u vezi sa Srebrenicom, Ratkom Mladićem, budućnošću BiH, koje su, kako je rekao, bile hladne i uvredljive.

"Vratile su nas, kao u onoj dečjoj igri 'Čovece ne ljuti se', opet na početak. Nije kasno da se te stvari poprave", kazao je Izetbegović i dodao da se sa Nikolićem dogovara da se u Istanbulu u narednih nekoliko meseci održi trilaterlani sastanak.

Izetbegović smatra da je pogrešno što predsednik Srbije pored Banjaluke nije posetio i Sarajevo.

"Sarajevo je glavni grad BiH. Postoji jedna pogrešna percepcija da je Republika Srpska entitet koji pripada Srbima. Republika Srpska, osim u nazivu, u svemu ostalom, u Ustavnoj definiciji jeste entitet koji pripada svakom građaninu, pre svega, konstitutivnim narodima, a zatim i svakom građaninu BiH. Isto je sa glavnim gradom BiH, Sarajevom, u kojem su Srbi i te kako istorijski utemeljeni i u kojem živi 350.000 Bošnjaka i oko 70.000 Srba. Ne treba izbegavati Sarajevo", rekao je Izetbegović.

Komentaršući izjavu premijera Srbije Ivice Dacića, koji je nedavno dva puta bio u BiH, da treba resetovati odnose, Izetbegović je rekao da se "ne može ništa resetovati i gurnuti pod tepih smrti i patnje ljudi, ali može se biti pametniji, odgovorniji i humaniji u odnosu na budućnost".

Izetbegović smatra da BiH za par godina može biti članica NATO i da je to rešenje problema za situaciju u BiH.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izetbegović: Teške riječi usporavaju normalizaciju odnosa sa Srbijom

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Feb.2013

BEOGRAD - Član predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović rekao je danas da BiH želi bržu normalizaciju odnosa sa Srbijom, ali da neke "teške riječi" vraćaju dijalog na početak i usporavaju normalizaciju odnosa.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.