Izbor budućih žandarma uz psihologe

Izvor: RTS, 04.Feb.2014, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbor budućih žandarma uz psihologe

Završena obuka policijskih službenika koji žele da pređu u Žandarmeriju. Pored iskusnih oficira, o sposobnostima za priključenje toj jedinici odlučuju i psiholozi. Prvi nivo selekcije prolaze samo oni koji nemaju mrlje u karijeri, kaže policijski pukovnik Slavko Jevđenić.

U Nastavnom centru "Mitrovo polje" na Goču završena je obuka policijskih službenika koji žele da pređu u Žandarmeriju, a o njihovim sposobnostima za priključenje toj specijalnoj jedinici odlučuju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i psiholozi.

Selektivna obuka traje od 22. januara do 5. februara, a tokom nje su, uz instruktore raznih specijalnosti - iskusnih oficira Žandarmerije, u izbor budućih kandidata uključeni i lekari.

Komandant Žandarmerije Milenko Božović rekao je novinarima da je jedan od ključnih faktora za uspešnost rada jedinice i pravilan izbor kadrova.

Božović je naveo i da je zato formirana radna grupa, odnosno Komisija sačinjena od iskusnih oficira iz komande Žandarmerije iz raznih oblasti, u čiji rad su uključeni i lekari i psiholozi.

On je objasnio i da Komisija, odmah pošto policijski službenici podnesu zahtev za premeštaj u Žandarmeriju, prvo vrši proveru njihovih podataka.

"Nismo dozvolili da u ovoj generaciji koja sada pohađa selektivnu obuku bude kandidat koji prolazi kroz određene evidencije odgovornosti - krivične, prekršajne ili disciplinske", rekao je Božović.

Prema njegovim rečima, Komisija je vodila računa da njihove godišnje ocene budu merilo za dolazak i izbor na selektivnu obuku.

Predsednik Komisije za prijem u Žandarmeriju, policijski pukovnik Slavko Jevđenić, objašnjava da postoje tri nivoa provere sposobnosti kandidata za priključenje toj jedinici.

Jevđenić kaže da prvi nivo predstavlja sama provera podataka, tako da može da dođe samo onaj policijski službenik "koji nema mrlje u karijeri".

Prema njegovim rečima, drugi nivo je da kandidati kada dođu ovde "odmah imaju psiho-testiranje i lekarski pregled, i na samoj toj drugoj fazi jedan deo kandidata bude eliminisan".

"Treća faza je sama selektivna obuka, odnosno već u sredu imamo pojedinačno razgovor kao komisija sa svim kandidatima, i tek će se tada znati koji su polaznici selektivne obuke zadovoljili kriterijume za prijem u Žandarmeriju", objasnio je Jevđenić.

Božović je početkom decembra prošle godine ukazao na to da je oko 400 pripadnika Žandarmerije primljeno u tu jedinicu, a da prethodno nisu prošlu selektivnu obuku koja podrazumeva bezbednosne provere i psihološke testove.

Komentarišući tu izjavu, premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da se radi o nasleđenom stanju koja se mora promeniti, naglasivši da "godinama, možda čak i desetak godina, nije obavljen lekarski pregled".

Pojedini pripadnici Žandarmerije su u proteklom periodu bili umešani u vršenje raznih krivičnih dela, uključujući i ubistva.

Žandarmerija u svom sastavu ima komandu, koja je smeštena u Beogradu, i četiri odreda - u Beogradu, Nišu, Kraljevu i Novom Sadu.

Uz suzbijanja terorizma i preventivnih antiterorističkih delatnosti, u zadatke te jedinice spada i obezbeđivanje javnog reda i mira u svim situacijama visokog rizika, kao i pružanje pomoći civilima u vanrednim situacijama.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.