Posle skandala sa pripadnicima Žandarmerije od sada novi uslovi za prijem

Izvor: Press, 04.Feb.2014, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle skandala sa pripadnicima Žandarmerije od sada novi uslovi za prijem

Selektivna obuka traje od 22.januara do 5. februara a tokom koje su, uz instrukture raznih specijalnosti - iskusnih oficira Žandramerije u izbor budućih kandidata uključeni i lekari.
Komandat Žandarmerije Milenko Božović rekao je novinarima da je jedan od ključnih faktora za uspešnost rada jedinice i pravilan izbor kadrova.
Božović je naveo i da je zato formirana radna grupa, odnosno Komisija sačinjena od iskusnih oficira iz komande Žandarmerije iz raznih oblasti u čiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << rad su uključeni i lekari i psiholozi.
On je obajsnio i da Komisija, odmah pošto policijski službenici podnesu zahtev za premeštaj u Žandarmeriju prvo vrši proveru njihovih podataka.
"Nismo dozvolili da u ovoj generaciji koja sada pohađa selektivnu obuku bude kandidat koji prolazi kroz određene evidencije odgovornosti - krivične, prekršajne ili disciplinske", rekao je Božović.
Prema njegovim rečima, Komisija je vodila računa da njihove godišnje ocene budu merilo za dolazak i izbor na selektivnu obuku.
Predsednik Komisije za prijem u Žandrameriju policijski pukovnik Slavko Jevđenić objašnjava da postoje tri nivoa provere sposbnosti kandidata za priključenje toj jedinici.
Jevđenić kaže da prvi nivo predstavlja sama provera podataka tako da može da dođe samo onaj policijski službenik "koji nema mrlje u karijeri" po bilo kom osnovu.
Prema njegovim rečima, drugi nivo je da kandidati kada dođu ovde "odmah imaju psiho testiranje i lekarski pregled i na samoj toj drugoj fazi jedan deo kandidata bude eliminisan".
"Treća faza je sama selektivna obuka odnosno već sutra imamo pojedinačno razgovor kao Komisija sa svim kandidatima i tek će se sutra znati koji polaznici selektivne obuke su zadovoljili kriterijume za prijem u Žandarmeriju", objasnio je on.

Božović je početkom decembra prošle godine ukazao da je oko 400 pripadnika Žanadrmerije primljeno u tu jedinicu a da prethodno nisu prošlu selektivnu obuku koja podrazume bezbednosne provere i psiholške testove.

Premijer i ministar unutaršnjih poslova Ivica Dačih je potom, komentarišući tu izjavu, rekao da se radi o nasleđenom stanju koja se mora promeniti, naglasivši da "godinama, možda čak i desetak godina, nije vrsen lekarski pregled".

Pojedini pripadnici Žandarmeriji u proteklom periodu su bili umešani u vršenje raznih krivičnih dela ukljčujući i ubistva.

Žandarmerija u svom sastavu ima Komandu, koja je smeštena u Beogradu, i četiri odreda - u Beogradu, Nišu, Kraljevu i Novom Sadu. 

Uz suzbijanja terorizma i preventivnih antiterorističkih delatnosti u zadatke te jedinice spada i obezbeđivanje javnog reda i mira u svim situacijama visokog rizika kao i pružanja pomoći civilima u vanrednim situacijama.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.