Iz zatvora u Sigurnu kuću

Izvor: Blic, 06.Jan.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz zatvora u Sigurnu kuću

Savetovalište protiv nasilja u porodici pokrenuće ove godine projekat pomoći ženama koje izdržavaju zatvorsku kaznu, čim dobije saglasnost Ministarstva pravde.

Tako će žene koje su ubile ili povredile svoje partnere koji su ih prethodno zlostavljali imati priliku da se, kroz programe Sigurne kuće, vrate u normalan život kakav su imale pre zatvora.

Koordinatorka ovog savetovališta Vesna Stanojević najavila je odlazak u ženski zatvor u Požarevcu s kojim je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dogovorena saradnja.

- Zbog gužvi oko Nove godine, nismo uspeli da započnemo projekat u 2007. godini. U utorak idemo u Požarevac da saznamo koliko ima žena na izdržavanju kazne i koliko su one spremne da im pomognemo u resocijalizaciji - kaže Stanojevićeva.

Ona je objasnila da će programom Savetovališta biti obuhvaćene žene koje su na izdržavanju kazne a bile su žrtve nasilja u porodici, pa su učinile krivično delo prema svom nasilniku, kao posledicu nasilja.

- Pred njihov izlazak iz zatvora radićemo s njima i pomoći ćemo im da dobiju smeštaj u Sigurnoj kući. Takođe, one koje budu htele moći će da se dokvalifikuju i tako lakše pronađu posao - objašnjava Vesna Stanojević.

Do sada su žene u domaćim zatvorima imale mogućnost da učestvuju u raznim radionicama, gde su učile razne veštine. Glavni cilj projekta Savetovališta protiv nasilja u porodici je ponovna integracija ovih žena u društvo. Posebna pažnja biće posvećena ženama iz malih sredina koje okolina i rodbina odbacuju nakon dela koje su počinile.

-Njima će biti potrebna najveća pomoć, kako bi se što pre oporavile i dobro osećale, iako će ih mnogi i dalje smatrati obeleženim - ističe koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici.

Među nasilnicima najviše muževa i sinova

Od 2000. godine kroz sigurne kuće u Srbiji prošlo je više od 1.000 žena i 900 dece, a samo u 2007. godini javilo se oko 200 žena koje trpe nasilje u porodici. Po procenama Savetovališta, nasilje u 78 odsto slučajeva čine supruzi i vanbračni partneri. Sinovi su na drugom mestu sa devet odsto, zatim slede očevi sa 4,2 odsto, ćerke sa dva odsto, dok su majke nasilnici u 1,6 odsto slučajeva. Nasilnici potiču iz svih društvenih slojeva, različitog su obrazovanja i zanimanja. Među njima se pominju inženjeri, stomatolozi, mašinski tehničari, profesori, umetnici, lekari, oficiri, trgovci, ekonomisti, vodoinstalateri, socijalni radnici, pravnici, taksisti, pekari, fizioterapeuti...

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.