Ivermektin efikasan protiv onkocerkoze

Izvor: RTS, 27.Jul.2009, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ivermektin" efikasan protiv onkocerkoze

Tretiranjem većeg broja obolelih od onkocerkoze može se obuzdati širenje oboljenja koje pogađa 37 miliona osoba. Iako "ivermektin" ne uništava odrasle jedinke parazita, sprečava se širenje zaraze i ublažavaju upalni procesi kod obolelih.

Antiparazitik "ivermektin" može da bude efikasan u zaustavljanju zaraza parazitskim očnim oboljenjem - onkocerkozom, pokazali su rezultati istraživanja objavljenog u časopisu "Zanemarene tropske bolesti".

Naučnici iz Senegala, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Malija i Burkine Faso sproveli su istraživanje, čije je finansiranje obezbedila fondacija "Bil i Melinda Gejts", u tri oblasti u Maliju i Senegalu, u kojima hara ta bolest.

Od onkocerkoze je trenutno obolelo više od 37 miliona ljudi, pre svega u ruralnim afričkim oblastima.

Onkocerkoza, poznata i kao "rečno slepilo", dovodi do poremećaja na koži i očima i treći je uzročnik slepila u svetu.

Izaziva je valjkasti crv onchocerca volvulus kojeg najčešće ujedom prenose mušice, a u organizmu čoveka, ali i drugih sisara može opstati i do 15 godina.

Onchocerca volvulus se rasporedi i razmnožava u organizmu domaćina, međutim, kada jedinka umre imuni sistem reaguje burno što izaziva jak svrab i peckanje, a neretko i oštećenje okolnog tkiva što može dovesti do slepila ukoliko je u pitanju tkivo oka.

Jednom dozom "ivermektina" uništavaju se larve u prvom stadijumu razvića kod zaraženih i sprečava širenje zaraze tokom više meseci.

Kako bi se obezbedio najbolji učinak terapije, trebalo bi najveći deo stanovništva izloženog oboljenju tretirati u isto vreme.

Terapija se kod zaraženih osoba može ponavljati na 12 meseci i iako se lekom ne uništavaju odrasle jedinke parazita, sprečava se njihovo razmnožavanje.

Oko 99 odsto slučajeva onkocerkoze registrovano je u Africi. Prema procenama stručnjaka, gotovo 300.000 osoba trajno je izgubilo vid od posledica oboljenja.

U 30 država Afrike, Jemenu i izolovanim regionima Južne Amerike proglašena je epidemija onkocerkoze.

Turisti koji posećuju države u kojima je oboljenje registrovano nisu u opasnosti od oboljevanja jer da bi se bolest razvila neophodno je da osoba bude izložena učestalim ujedima insekata tokom dužeg perioda.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.