Ivanjdan u Sivcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jul.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanjdan u Sivcu

SIVAC - Tradicionalna proslava Ivanjdana „Ivanjsko cveće" počela je juče i traje i danas u Sivcu kod Kule.

Manifestacija se održava svake godine uoči Ivanjdana u Sivcu, a glavni učesnici su članovi folklornih grupa koji u narodnim nošnjama u porti crkve, uz pesmu pletu ivanjske vence. Oni će prikazati autentično muzičko stvaralaštvo Srba starosedelaca u Vojvodini. U okviru priredbe će svečano ukrašeni konji paradirati selom i predvoditi raspevanu kolonu Bačvana, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Banaćana i Sremaca.

Pravoslavni vernici proslaviće danas Rođenje svetog Jovana Preteče - Ivanjdan, kojim crkva čini pomen na rođenje Jovana Krstitelja. Jovan Krstitelj je rođen u porodici sveštenika Zaharija i Jelisavete, Bogorodičine rođake.

Kada je Jelisaveta zatrudnela, Zaharije je onemeo, a kada se rodio Preteča, od njegovog oca Zaharija je zatraženo da na pločici napiše ime deteta, napisavši sinovljevo ime, istog časa je progovorio.

Kao mlad Jovan je otišao u pustinju i obučen u tuniku od kamilje dlake, hraneći se korenjem i divljim medom u propovedima je kritikovao moralno posrnuće svojih savremenika, zahtevajući da se pokaju i vrate životu po Božijim zakonima.

On je krštavao ljude u reci Jordan govoreći im da ih on krsti vodom, a da "za njim ide onaj koji će ih krstiti Duhom Svetim i ognjem", najavljujući dolazak Gospoda.

Jovana Preteču je pogubio judejski kralj Irod.

U kalendaru SPC svetom Jovanu se čini pomen tri puta godišnje i to, osim Ivanjdana, još i 20. januara kada je Sabor svetog Jovana Krstitelja - Jovanjdan, te 11. septembra na Usekovanje glave svetog Jovana Krstitelja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ivanjdanska smotra u Sivcu

Izvor: Politika, 07.Jul.2008

Na tradicionalnom festivalu običaja i tradicije vojvođanskih Srba starosedelaca „Ivanjsko cveće” predstavljeno duhovno i kulturno bogatstvo Bačke, Banata i Srema ..Sivac – Od prošlog četvrtka, pa do jučerašnjeg praskozorja, u slavu Ivanjdana svečarilo se u Sivcu, u čast cveća i...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.