Ivan Grozni robija u Italiji?!

Izvor: Press, 18.Okt.2010, 22:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

'Ivan Grozni' robija u Italiji?!

Osmorica uhapšenih navijača, na čelu sa Ivanom Bogdanovim, ostaju u pritvoru u Italiji. Sud odbio nagodbu, huliganima prete najmanje četiri godine Osmorica uhapšenih navijača huligana, na čelu sa Ivanom Bogdanovim, ostaje u italijanskom pritvoru, jer je sud u Đenovi odbio nagodbu s njima i odložio donošenje presude za najmanje sedam dana. Presuda je prolongirana jer, kako je saopšteno, sud želi da od srpskih državnih organa dobije dodatne >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << informacije o okrivljenima.Prema rečima advokata Đanfranka Pagana, koji zastupa uhapšene, sud treba da prouči dokumentaciju iz Srbije i ustanovi da li huligani mogu da se terete za udruživanje radi vršenja nasilja. Uprava za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala italijanske policije najavila je sudu u Đenovi da će poslati podatke o neredima na stadionu.
Danas hitna promena ZKP
Posle odluke suda da odbije nagodbu koju su predložili advokati uhapšenih, njima prete sudski postupak i kazna od najmanje četiri godine zatvora, koju bi služili u Italiji! Kazna može biti i veća zbog otežanih okolnosti pod kojima je delo izvršeno. Advokati odbrane predložili su sudu da optuženi priznaju krivicu, dobiju po dve godine zatvora i odmah budu proterani iz Italije sa zabranom ulaska u narednih deset godina. Ipak, konačna odluka o sudbini uhapšenih biće doneta sledeće nedelje.
Prema saznanjima Pressa, sud u Đenovi zasad tereti Ivana Bogdanova i još dvojicu huligana za organizovanje nemira u Đenovi, dok se ostali terete za ometanje policajaca.
U zavisnosti od odluke italijanskog suda, odnosno toga da li će uhapšeni biti proterani u Srbiju, zavisi i ponašanje naših pravosudnih organa. Ali, prema rečima državnog sekretara Ministarstva pravde Slobodana Homena, svi huligani će posle eventualne deportacije biti odmah smešteni u Centralni zatvor.
- U ovom trenutku rano je govoriti o tome šta čeka uhapšene u Đenovi u slučaju da budu proterani u Srbiju. Prvo, moramo da vidimo za koje delo će oni biti osuđeni, jer od toga zavisi za koje delo će ih goniti srpsko pravosuđe. Niko dva puta ne može da odgovara za isto delo - kaže Homen za Press. On dodaje i da će Skupština Srbije danas po hitnom postupku raspravljati o izmenama Zakona o krivičnom postupku (ZKP), kojim je predviđeno produženje pritvora sa 8 na 30 dana.
- Do sada je pritvor određivan za krivična dela za koja je zaprećena kazna od deset godina zatvora. Međutim, izmenama zakona biće moguće određivanje pritvora i za dela za koja je zaprećena kazna veća od pet godina zatvora, što je najveća kazna za huligane. To će dosta pomoći policiji i tužilaštvu u početnom delu istrage. Ove izmene su potpuno u skladu sa evropskim standardima - kaže Homen.
Dačić: Nije za javnost
Ministar policije Ivica Dačić izjavio je da „ima izvesnih saznanja o organizatorima i finansiranju organizacija koje se dovode u vezu sa nasiljem u Beogradu 10. oktobra i na utakmici u Đenovi, ali da detalji nisu za javnost".
- Neke informacije su prikupljene, ali je najbolje da se o tome ne piše u javnosti, kako bi istraga dala rezultat. Na prikupljanju dokaza policija radi zajedno sa tužilaštvom i za rešavanje problema nasilja ključna je dosledna primena zakona - rekao je Dačić.
Ministar je rekao da je od utakmice u Đenovi do danas uhapšeno mnogo osoba. Više od 40 njih je zaustavljeno i privedeno po povratku iz Italije.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.