Italiji vraćeno ukradeno Kolumbovo pismo

Izvor: N1 televizija, 18.Maj.2016, 23:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italiji vraćeno ukradeno Kolumbovo pismo

Sjedinjene Američke Države vratile su Italiji pismo koje je Kristofer Kolumbo napisao 1493. godine o otkriću "Novog sveta", a koje je bilo ukradeno iz biblioteke u Firenci.

Originalno pismo, u kojem Kolumbo na osam stranica opisuje svoje utiske o ljudima, flori i fauni u Americi, zamenjeno je falsifikatom u biblioteci Rikardijana u Firenci, što je otkriveno tek pre nekoliko godina.

Original je 1990. prodat u Švajcarskoj kolekcionaru retkih knjiga, a dve godine kasnije >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << ga je drugi kolekcionar kupio na aukciji u Njujorku. Pismo je 2004. poklonjeno biblioteci američkog Kongresa, saopštile su vlasti Italije i SAD.

Pola veka kasnije pismo je napravilo isti put nazad, izjavio je italijanski ministar kulture Dario Frančeskini na konferenciji za novinare. Cena pisma na aukciji je bila 400.000 evra, ali italijanska policija procenjuje da je vredno milion evra.

Direktor biblioteke Rikardijana Fulvio Staketi je rekao da je pismo verovatno zamenjeno falsifikatom 1950. ili 1951. godine, kada je bilo pozajmljeno biblioteci u Rimu. To je bio jedini put da je Kolumbov rukopis napustio biblioteku u Firenci, gde, kako kažu, nije moglo biti zamenjeno falsifikatom, zbog strogog obezbeđenja čitaonice.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.