Italijanski istraživač pronašao simbole u Mona Lizinom oku

Izvor: Politika, 12.Jan.2011, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italijanski istraživač pronašao simbole u Mona Lizinom oku

RIM – Enigmatični osmeh Mona Lize, čuvenog portreta Leonarda da Vinčija, već vekovima opčinjava istoričare umetnosti, ali tajna ove slike krije se zapravo u njenim očima, tvrde stručnjaci.

Metodom uvećavanja, oni su otkrili da se u Đokondinim očima krije misteriozna poruka, ispisana sićušnim brojevima i slovima, prenosi američka agencija AP.

Istoričar umetnosti Silvano Vinčenti navodi da se u desnom oku nalazi slovo L, a u levom slovo S, dok je broj 72 „naslikan” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na mostu u pozadini čuvenog portreta koji je nastao pre 500 godina.

„Simboli nisu vidljivi golim okom, slikani su tankom četkicom, ali se jasno razaznaju ispod lupe”, kazao je on, dodajući da ovo otkriće može dati odgovor na pitanje ko je misteriozna žena na portretu i pokazati da je Da Vinči bio zaintersovan za religiju i misticizam.

Tanjug

objavljeno: 12.01.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.