Otkriven identitet Mona Lize

Izvor: S media, 11.Jan.2011, 20:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriven identitet Mona Lize

Konačno je rešena enigma tajanstvene žene koja je pozirala za najpoznatiju sliku u istoriji Leonardovu Mona Lizu, reč je o Bjanki Đovani Sforci, kćerki plemića Ludovika il Mora koji je pre 500 godina vladao Bobijom, tvrdi italijanska istoričarka umetnosti Karla Glori.

"Na osnovu mojih istraživanja zaključila sam da je žena na Leonardovoj slici Bianka Đovana Sforca, a da je most u pozadini iza njenog levog ramena Ponte Vekio - Stari most koji se proteže preko >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << reke Trebija u gradiću Bobiju" - rekla je Glori, autorka knjige "Enigma Leonardo".

Karla Glori je rekla da su simboli, koje je prošlog meseca uz pomoć specijalnih povećala u Mona Lizinim očima uočio istoričar umetnosti Silvano Vinčenti - slova S i G.

"To su slova koja korespondiraju sa inicijalima Bjankinog drugog imena Đovana i prezimena Sforca", rekla je Glori koja je našla i objašnjenje za broj 72, na luku mosta koji se vidi u pozadini čuvene slike.

"Ta brojka korespondira sa 1472. godinom kada je Ponte Vekio bio devastiran jakom poplavom reke Trebija", zaključila je ona, prenose agencije.

(FoNet)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otkriveno pravo ime Leonardove Mona Lize?!

Izvor: Press, 11.Jan.2011

Italijanska istoričarka umetnosti Karla Glori tvrdi da je najzad rešila enigmu tajanstvene žene koja je pozirala za sliku „Mona Liza" Leonarda da Vinčija i da je na slici Bjanka Đovana Sforca! Reč je o ćerki plemića Ludovika Mora, koji je pre...

Nastavak na Press...

Otkriven identitet Mona Lize

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jan.2011, 03:01

RIM -..Konačno je rešena enigma tajanstvene žene koja je pozirala za najpoznatiju sliku u istoriji Leonardovu Mona Lizu, reč je o Bjanki Đovani Sforci, kćerki plemića Ludovika il Mora koji je pre 500 godina vladao Bobijom, tvrdi italijanska istoričarka umetnosti Karla Glori..."Na osnovu mojih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Italijanski istraživač pronašao simbole u Mona Lizinom oku

Izvor: Politika, 12.Jan.2011

RIM – Enigmatični osmeh Mona Lize, čuvenog portreta Leonarda da Vinčija, već vekovima opčinjava istoričare umetnosti, ali tajna ove slike krije se zapravo u njenim očima, tvrde stručnjaci...Metodom uvećavanja, oni su otkrili da se u Đokondinim očima krije misteriozna poruka, ispisana sićušnim...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.