Italija odbila da izruči sveštenika optuženog za zločine protiv čovečnosti

Izvor: B92, 13.Jan.2024, 12:49

Italija odbila da izruči sveštenika optuženog za zločine protiv čovečnosti

Italijanski ministar pravde, Karlo Nordio, odbio je zahtev Argentine za izručenje sveštenika optuženog za zločine protiv čovečnosti tokom vojne diktature.

Franko Reverberi (86), koji je služio kao vojni kapelan tokom argentinskog vojnog režima u periodu 1976-1983, suočava se sa optužbama u vezi sa navodnim ubistvom 20-godišnjeg političkog aktiviste Hozea Giljerma Berona 1976. godine i navodnim učešćem u mučenju tog mladića.

Reverberi, koji ima dvojno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << argentinsko i italijansko državljanstvo, napustio je Argentinu 2011. nakon što su u toj zemlji počela suđenja protiv ličnosti bivšeg režima, vrativši se u svoj rodni grad u blizini Parme, prenosi Gardijan.

Od tada je nesmetano živeo u Italiji, gde je sve do nedavno nastavio da služi misu.

On je dosledno negirao zločine i nije bio osuđen od strane sudova niti izopšten od strane Vatikana.

Vrhovni krivični sud Italije potvrdio je njegovo izručenje u oktobru, odbacivši žalbu sveštenika.

Ali u petak je Nordio stavio veto na ekstradiciju, navodeći Reverberijeve poodmakle godine i njegovo zdravstveno stanje.

"Imunitet nije predviđen zakonom. Već smo u kontaktu sa Stalnom skupštinom za ljudska prava u San Rafaelu u Argentini, koja je spremna da podnese žalbu italijanskim vlastima za Reverberijeve zločine. Ako sveštenik ne bude izručen, onda bi trebalo da bude procesuiran u Italiji", rekao je Horhe Iturburu, predsednik nevladine organizacije "24. mart".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.