Italija dobila novu vladu

Izvor: Blic, 27.Apr.2013, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija dobila novu vladu

Italija je, posle dva meseca političke krize, danas dobila vladu koju će formirati snage desnice koje predvodi Silvio Berluskoni i partija levog centra.

Premijer će biti lider Demokratske levice Enriko Leta, ali mu je za održivost vlade bila neophodna podrška Berluskonijeve koalicije desnice.

Potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova biće Berluskonijev najviši politički savetnik Anđelino Alfano, bivši ministar pravde. Leta i ministri zakletvu će >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << položiti u nedelju.

Leta je inače sestrić bivšeg Berluskonijevog dugogodišnjeg savetnika, pa se smatra da taj odnos ublažava često burne odnose dva glavna koaliciona partnera.

Povezane vesti: Berluskoni veruje da će vlada biti danas formirana

Predsedink Đorđo Napolitano, koji je Leti poverio mandat za formiranje vlade, pozvao je koalicione partnere da rade "u duhu apsolutne, neophodne kohezije" dok budu sprovodili potrebne političke i ekonomske reforme.

Napolitano je rekao da je to "bila i jeste jedina moguća vlada" i izrazio uverenje da će rivali moći da rade zajedno za dobrobit zemlje.

Politička kriza u Italiji trajala je od izbora u februaru. Stranke od tada pokušavaju da formiraju novu vladu, ali su svi dosadašnji pokušaji propali.

Leta je izjavio da će Anđelino Alfano, sekretar Berluskonijeve partije Naroda slobode, biti zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova.

Vlada će položiti zakletvu sutra ujutru, a parlament bi u ponedeljak trebalo da glasa o poverenju Enriku Leti.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Italija dobila novu vladu: Berluskoni podržao Leta

Izvor: S media, 27.Apr.2013

Italija je, posle dva meseca političke krize, danas dobila vladu koju će formirati snage desnice koje predvodi Silvio Berluskoni i partija levog centra...Premijer će biti lider Demokratske levice Enriko Leta, ali mu je za..održivost vlade bila neophodna podrška Berluskonijeve koalicije desnice...Potpredsednik...

Nastavak na S media...

Italijanska vlada danas polaže zakletvu

Izvor: Akter, 28.Apr.2013, 09:09

Premijer Italije, lider Demokratske levice Enriko Leta, i članovi njegovog kabineta danas polažu zakletvu.

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.