Istraživanje HPV virusa i njegovo razmnožavanje: Infekcija HPV-om odgovorna za 99 odsto slučajeva raka grlića materice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Nov.2019, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraživanje HPV virusa i njegovo razmnožavanje: Infekcija HPV-om odgovorna za 99 odsto slučajeva raka grlića materice

Tim molekularnih medicinara i biologa sa zagrebačkog Instituta "Ruđer Bošković" (IRB), u saradnji s Međunarodnim centrom za genetički inženjering i biotehnologiju u Trstu, dokazao je da protein iz virusa HPV koristi do sada nepoznati mehanizam za interakciju sa tumorskim supresorima i tako utiče na brže razmnožaanje ćelija tumora.

S IRB-a su saopštili da su ti rezultati važni jer dodatno pojašnjavaju mehanizme HPV uzrokovane kancerogeneze, a doprineće i u istraživanjima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << novih terapija za lečenje karcinoma koji su uzrokovani infekcijama HPV.

Kako je preneo portal Index, rezultati istraživanja objavljeni su u uglednom američkom časopisu "Journal of Virology" (ASM), koji se bavi raznim temama iz područja virologije.

Infekcija HPV-om odgovorna za 99 posto slučajeva raka grlića materice.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, infekcija HPV-om je odgovorna za 99 posto slučajeva raka grlića materice, uzrokuje 70 posto drugih anogenitalnih karcinoma i 30 do 50 posto karcinoma glave i vrata.

Stoga su istraživanja HPV u fokusu naučnika širom sveta.

U sedamdesetim godinama prošlog veka dokazano je da dugotrajna infekcija ovim virusom kod žena može dovesti do razvoja raka grlića materice.

Za maligna svojstva HPV odgovorni su njihovi onkoproteini E6 i E7.

Normalna funkcija virusnih onkoproteina E6 i E7 je da omoguće trajno stanično deljenje kako bi virus mogao da se razmnožava.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Hrvatski naučnici napravili veliki korak u istraživanju liječenja tumora

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Nov.2019

Tim molekularnih medicinara i biologa sa Instituta Ruđer Bošković (IRB), u saradnji s Međunarodnim centrom za genetički inženjering i biotehnologiju u Trstu, dokazao je da protein iz virusa HPV-a koristi do sada nepoznati mehanizam za interakciju s tumorskim supresorima te tako utiče na ..

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.