Istražiti navode FHP-a o Dikoviću

Izvor: B92, 01.Feb.2015, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Istražiti navode FHP-a o Dikoviću"

Koalicije nevladinih organizacija za pristup pravdi i protiv diskriminacije traže od vlasti u Srbiji da prestanu da napadaju organizacije civilnog društva.

Umesto toga, kako navode, vlast treba da istraži navode Fonda za humanitarno pravo (FHP) o mogućoj umešanosti načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića u ratne zločine na Kosovu.

"Zahtevamo od pravosudnih organa da pod hitno istraže tvrdnje i dokaze koje je FHP izneo, a koji ukazuju na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << to da su načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković i brigada kojoj je bio na čelu tokom 1999. godine, odgovorni za ratne zločine na Kosovu", navodi se u saopštenju.

Nevladine organizacije su zatražile od predstavnika vlasti da odmah prestanu da daju "opasne i neodgovorne izjave", u kojima se u upotrebu vraća "mitski rečnik" iz devedesetih godina proslsog veka, a u kojem se govori o stranim špijunima, izdajicama i zaveri protiv vojske i Srbije, i da umesto toga omoguće pravosudnim organima da rade svoj posao.

"Bez odlaganja bi trebalo pokrenuti postupak za utvrđivanje odgovornih za izvršene ratne zločine o kojima je FHP izneo podatke. S obzirom na to da se već godinama radi o tabu-temi, o kojoj govore samo retki i hrabri, i to uz rizik da se nađu na udaru i političara i medija u njihovoj službi, slučaj generala Dikovića predstavlja izvanrednu priliku da se napokon pokrene široka javna diskusija o ratnim zločinima koji su tokom devedesetih činjeni u ime Srbije", piše u saopštenju.

Koaliciju za pristup pravdi čine Centar za unapređivanje pravnih studija, Civil Rights Defenders, ĆRIS - mreža odbora za ljudska prava u Srbiji, Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, NUNS i Praxis.

Koaliciju protiv diskriminacije čine Centar za unapređivanje pravnih studija, Civil Rights Defenders, Labris - organizacija za lezbejska ljudska prava, Mreža odbora za ljudska prava (CCRIS network), Udruženje studenata sa hendikepom, Gayten LGBT, PRAXIS i Regionalni centar za manjine.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

NVO: Istražiti navode FHP-a o Dikoviću

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Feb.2015

Koalicije nevladinih organizacija za pristup pravdi i protiv diskriminacije zatražile su danas od vlasti u Srbiji da "prestanu da napadaju" organizacije civilnog društva i da, umesto toga, istraže navode Fonda za humanitarno pravo (FHP) o mogućoj umešanosti načelnika Generalštaba Vojske Srbije...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.