Istraga srpske prevare veka

Izvor: Southeast European Times, 11.Okt.2011, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga srpske prevare veka

Sedamnaest osumnjičenih uhapšeno je u slučaju prevare vredne preko 10 miliona evra.

11/10/2011

Biljana Pekušić za Southeast European Times iz Beograda – 11.10.2011.

Javnost je još uvek uzdrmana nedelju dana nakon hapšenja 17 osoba, uključujući dvojicu bivših direktora državnog rudnika Kolubara. Bivši generalni direktori Dragan Tomić i Vladan Jovičić, osam rukovodilaca i sedam vlasnika privatnih kompanija sa kojima je Kolubara poslovala uhapšeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << su 4. oktobra.

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je da se tužilaštvo neće zaustaviti na tome i da se na Srbiju više nikada neće gledati kao na zemlju u kojoj je korupcija prihvatljiva, a lopovi zaštićeni.

„Predsudski postupak pokrenut je zbog sumnje da su sredstva Kolubare nezakonito korišćena iznajmljivanjem građevinskih mašina od kompanija u privatnom vlasništvu i omogućavanjem drugim pravnim i fizičkim licima da stiču materijalnu korist“, izjavio je za SETimes tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Rukovodioci su osumnjičeni za zloupotrebu svog položaja u svrhu nezakonitog sticanja do 2,9 miliona evra i istovremeno omogućavanje privatnim kompanijama da nezakonito steknu profit u iznosu od 9,2 miliona evra.

Prema dokumentaciji, rukovodioci Kolubare su iznajmljivali građevinske mašine od privatnih vlasnika bez objavljivanja tendera za javnu nabavku.

Rukovodioci su povećavali isplate upisivanjem preteranog broja radnih sati, na primer za buldožere koji su radili neprekidno 24 sata dnevno. Rukovodioci su takođe plaćali mašineriju dva ili tri puta za isti posao, lažno prikazujući da su bageri radili 30 dana za redom, a radnici 90 sati bez pauze.

„Operativni troškovi za iznajmljivanje mašina porasli su 2009. godine 80 odsto ili 40 miliona evra“, izjavio je za SETimes sadašnji direktor Kolubare Nebojša Ćeran.

Ćeran je preuzeo mesto direktora nakon što je sada uhapšeni direktor otišao sa te funkcije 2009. godine.

Većina uhapšenih krivi Tomića, ukazujući da je on doneo odluku o iznajmljivanju mašina i unosio lažne podatke kako bi platio za poslove koji nikada nisu stvarno odrađeni.

On je potrošio milione državnih sredstava u Kolubari, dajući donacije crkvama, sportskim klubovima, pojedincima i organizacijama, uključujući nacionalističku organizaciju „Dveri srpske“.

Demokratska stranka Srbije (DSS) bivšeg premijera Vojislava Koštunice postavila je Tomića na čelo Kolubare tokom Koštunicinog mandata na mestu premijera. DSS, sada u opoziciji, traži da se „odgovorno i nepristrasno utvrdi da li je bilo kršenja zakona u toj kompaniji i ko je odgovoran“.

„Vrlo je opasno ako su hapšenja politički obračun sa protivnicima“, rekao je portparol DSS Petar Petković za SETimes.

Velimir Ilić, bivši ministar za infrastrukturu u Koštunicinoj vladi, objasnio je da veliki troškovi Kolubare nikada nisu razmatrani na sastancima vlade.

„To je praksa koja je trajala godinama, ne samo za vreme naše vlade, nego i pre 2000“, rekao je Ilić za SETimes.

Međutim, bivši generalni direktor Kolubare Slobodan Đerić, koji je obavljao taj posao za vreme vlade premijera Zorana Đinđića, bio je među prvima koji su upozorili na krađu u kompaniji pre više godina.

„Prema nekim procenama država je pretrpela štetu u iznosu od 550 miliona evra, korišćenjem mašinerije u privatnom vlasništvu od 2004. do 2009. godine“, rekao je Đerić za SETimes.

Drugi umešani u situaciju u Kolubari su biznismen Radoslav Savatijević „Kene“ i Vitomir Dimitrijević.

Pre nego što je odveden u pritvor, Savatijević je već nekoliko meseci bio u kućnom pritvoru na osnovu sumnje za fiktivnu izgradnju zaobilaznica oko Požarevca i Smedereva.

Kolubara je iznajmljivala opremu od tri kompanije u Savatijevićevom vlasništvu i prodavala ugalj po sniženim cenama njegovoj četvrtoj kompaniji.

Oko 100 vlasnika mašina sarađivalo je sa Kolubarom, uključujući snaju gradonačelnika Jagodine Dragana Markovića „Palme“, predsednika stranke Jedinstvena Srbija, koja je u vladajućoj koaliciji.

Istraga će verovatno biti proširena i na druge osobe, vremenske periode i sektore, kao što je trgovina ugljem.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.