Istorijsko suđenje katalonskim separatistima počelo u Španiji

Izvor: Beta, 12.Jun.2019, 22:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istorijsko suđenje katalonskim separatistima počelo u Španiji

Posle četiri meseca saslušanja, istorijsko suđenje protiv dvanaest katalonskih separatista zbog njihove uloge u pokušaju secesije 2017. godine, počelo je u sredu u Španiji, gde će sud doneti politički osetljivu odluku.Nekadašnjim članovima katalonske vlade, bivšem predsedniku regionalnog parlamenta ili liderima nezavisnih udruženja, svima separatistima, sudise jer su 1. oktobra 2017. organizovali referendum o samoopredeljejnju, koji je zabranjen zakonom.Istog meseca je deklaracija o nezavisnosti izglasana od strane katalonskog parlamenta. Devet je u pritvoru više od godinu dana. Na stotine svedoka - uključujući bivšeg premijera Marijana Rahoja - saslušaće Vrhovni sud, najviši u Španiji čija se presuda očekuje u jesen i na koju se ne može uložiti žalba.Optuženi su već planirali da ulože žalbu Evropskom sudu za ljudska prava. Bivši potpredsednik Katalonije Oriol Junkueras koji je u zatvoru od novembra 2017. godine, bio je glavni optuženik u odsustvu bivšeg regionalnog predsednika Karlesa Pućdemona koji je od progona bio pobegao u Belgiju. Njemu preti 25 godina zatvora."Glasanje (...) i odbrana republike ne mogu biti krivično delo", rekao je on pre početka suđenja. "Najbolje za sve, za Kataloniju, za Španiju, za Evropu, jeste da se to pitanje vrati na političko polje", dodao je on, pozivajući na "dijalog" o rešavanju katalonske krize. "Da li verujete da će ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ISTORIJSKO SUĐENJE KATALONSKIM SEPARATISTIMA: Puđdemon i dalje u bekstvu, bivšem potpredsedniku preti 25 godina robije (VIDEO)

Izvor: Kurir, 12.Jun.2019

Posle četiri meseca saslušanja, istorijsko suđenje protiv dvanaest katalonskih separatista zbog njihove uloge u pokušaju secesije 2017. godine, počelo je u sredu u Španiji, gde će sud doneti politički osetljivu odluku.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.