Ističe rok za usvajanje amandmana na promene Ustava

Izvor: B92, 02.Nov.2018, 08:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ističe rok za usvajanje amandmana na promene Ustava

Danas ištiče petnaestodnevni rok da Vlada Makedonije usvoji Predog amandmana na Ustav zemlje i da ih prosledi parlamentu.

Premijer Zoran Zaev sinoć je predstavio amandmane grupi od osam poslanika najuticajnije opozicione stranke, VMRO-DPMNE, koji su pre dve sedmice u Sobranju suprotno stavu te stranke podržali izmenu ustava u skladu s Prespanskim sporazumom s Grčkom, koji predviđa i preimenovanje imena zemlje u Republika Severna Makeodnija.

Da bi glasali za tu inicijativi, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osam poslanika VMRO-DPMNE, koji su kasnije formirali posebnu poslaničku grupu u Sobranju, imali su određene zahteve.

Ti zahtevi su se odnosili na garanciju makedonskog identiteta, postepenu promenu imena za internu upotrebu nakon procesa koji vodi ka punopravnom članstvu Makedonije u EU i povlačenje tih amandmana, ako Prespanski sporazum ne bude prihvaćen u parlamentu Grčke.

Jedan od zahteva osam opozicionih poslanika bio je i prihvatanje inicijative Zaeva za pomirenje i amnestija za optužene za izazivanje nereda u Sobranju 27. aprila prosle godine, ali se taj zahtev, međutim, više ne pominje.

Nakon dostavljana Predloga amandmana u parlament, počinje da teče rok od 30 dana za raspravu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.