Ispunjene pretpostavke za izručenje Do Kvona i Južnoj Koreji i SAD; konačna odluka na ministru pravde Crne Gore

Izvor: VOA, 24.Nov.2023, 15:40

Ispunjene pretpostavke za izručenje Do Kvona i Južnoj Koreji i SAD; konačna odluka na ministru pravde Crne Gore

Viši sud u Podgorici donio je u petak odluku da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje južnokorejskog "kripto kralja" Do Kvona po zamolnicama Južne Koreje i SAD. Do Kvon, koga SAD i Južna Koreja potražuju za međunarodnu prevaru vrijednu 40 milijardi dolara preko kriptovaluta, i njegov sunarodnik Han Čang Jun osuđeni su u junu na po četiri mjeseca zatvora pošto ih je Osnovni sud u Podgorici proglasio krivim za posjedovanje falsifikovanih pasoša. Iz Višeg suda u obrazloženju rješenja ističu da "stoji činjenica da je okrivljeni Do Kvon dao saglasnost da se po skraćenoj proceduri izruči nadležnim organima Republike Južne Koreje", ali navode da, ipak, treba odlučiti o ekstadiciji koju je tražilo više država. "Međutim Viši sud u Podgorici našao je da treba ipak odlučiti kao u izreci odnosnog rješenja, jer se u konkretnom slučaju radilo o ekstadiciji kojoj se obratilo više država, te da se primat ipak reguliše odredbom Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, kada će Ministar odlučiti koja država ima prednost u slučaju eventualnog izručenja, iz čega proizilazi da će konačnu odluku donijeti Ministar pravde Crne Gore", navedeno je iz Višeg suda. Ministar pravde u Vladi Crne Gore Andrej Milović u četvrtak uveče je za TV Vijesti kazao da je odluka o tome da li će Do Kvona izručiti SAD ili Južnoj Koreji, zapravo politička. "SAD su naš glavni spoljnopolitički partner, želimo da što prije potpišemo bilateralni sporazum o izručenju, da bismo na taj način napravili pravni okvir za buduća izručenja", kazao je Milović. Južnokorejski državljanin Do Kvon i njegov sunarodnik Han Čang Jun uhapšeni su krajem marta na podgoričkom aerodromu kada su sa lažnim pasošima pokušali da napuste Crnu Goru.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Sud u Podgorici odobrio izručenje južnokorejskog begunca Doa Kvona

Izvor: Radio 021, 24.Nov.2023

Viši sud u Podgorici je danas saopštio da je odobrio izručenje Doa Kvona, koga vlasti Južne Koreje i SAD traže zbog milionskih prevara na tržištu kripto-valuta.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.