Ispovest majke čija se ćerka pridružila ISIS-u: Shvatate li kakvo sam čudovište rodila?!

Izvor: B92, 28.Nov.2015, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ispovest majke čija se ćerka pridružila ISIS-u: "Shvatate li kakvo sam čudovište rodila?!"

Fatima Džafarova, dvadesetogodišnja devojka iz gradića Nižnji Sortimskij u samom srcu Rusije, oduvek se isticala među svojim vršnjacima.

Dok su svim maštali o poslu u rudnicima i fabrikama u Sibiru, lepa Fatima imala je neke druge planove. Upisala je studije lingvistike, bila je među 13 srećnika koji su dobili priliku. A prijavilo se čak 800 ljudi...

“Nosila je crveni kaput, kratke suknjice, bele košulje. Izgledala je kao ozbiljna poslovna žena. Nisu je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zanimale pantalone i trenerke, čak je i u školu išla doterana kao da radi u nekoj velikoj firmi. Stalno se šminkala, imala je brdo nakita, kozmetike... U svakom slučaju, nikada nije napuštala kuću ako nije bila perfektno doterana“, započela je svoju priču za Rain TV majka Šakla Bočkarjova.

Međutim, nakon tri meseca studija, majka je shvatila da se nešto promenilo.

“Prestala je razgovara sa mnom, na telefon se uopšte nije javljala. Pokrivala je svoju kosu, pa čak mi je izgledala bolesno. Kao da je stalno umorna...“

U decembru 2013. godine Fatima se vratila kući. Priznala je majci da se zainteresovala za islam, što zapravo i nije bilo preveliko iznenađenje s obzirom na to da dolazi iz muslimanske porodice. Međutim, majka je ostala iznenađena kad je njena donedavno glamurozna devojčica žestoko odbijala da ide na proslavu Nove godine.

“A pre je obožavala darivanje, večeru s porodicom, slavlje...“

Četiri meseca posle Šakla je otkrila da Fatime već tri meseca nema na fakultetu.

“Samo sam otišla do njenog faksa, uhvatila je za uvo i odvela kući. Rekla sam joj da se ne miče iz stana. Da kuva i sprema.

Međutim, nakon samo par dana na vrata je pokucao čovek koji se predstavio kao Abdullah. Imao je oko 36 godina, ali Šakla tvrdi da je izgledao puno starije.

“Donio je cveće i slatkiše. Nekoliko minuta nakon što sam ga upoznala rekao mi je da želi oženiti moju ćerku”, priča Šakla koja se isprva šokirala, a poslije skoro i pala u nesvest - “Objasnio mi je da ima već tri žene i devetoro dece. Rekao je da voli Fatimu, ali i da Fatima voli njega”

Šakla je, naravno, odbila njegov predlog, ali pravi problemi su tek usledili. Besna Fatima je divljala kod kuće, a Abdullaha je policija identifikovala kao čoveka koji 'skautira' ljude za džihadiste.

“Rekla mi je da će njegova braća doći i pobiti nevernike poput mene. Da će nam svima s noževima odrubiti glave. I da neće proliti ni jednu suzu zbog mene”, priča njena majka.

Fatima nije skidala hidžab i pričala je samo o 'sudnjem danu'. Živela je na račun majke, jer je odbijala da traži posao smatrajući da je to greh.

“Gledala sam je u oči i nisam videla ništa. Ona više nije bila moje dete. Bez srca, osećanja, duše... Bila sam očajna, čak sam je jedanput zavezala za radijator i nekim čudom se nadala da ću ponovno dobiti svoju staru Fatimu”

Ruska tajna služba objasnila je očajnoj majci da je Fatima iz Moskve odletela do Dagestana, a potom preko Azerbejdžana i Turske došla do Bliskog istoka. Neko vreme je živela u Iraku.

Već pomalo zaboravljena Fatima ponovno je upala u centar interesovanja nakon tragedije ruskog aviona na Sinaju i divljačkog napada u Parizu. Preko omiljene ruske društvene mreže Fatima je proslavila ‘uspehe braće' i svima poručila da su ta ubistva osveta za smrti muslimana u Afganistanu, Pakistanu, Siriji, Iraku...

Uplakana majka Šakla više nema snage ni da plače. Na kraju intervjua samo je potišteno priznala...

“Možda mi je najbolje da počinim samoubistvo. Jednostavno ne mogu podneti činjenicu da sam majka teroriste. Shvate li kakvo sam to čudovište rodila? Neće vam ni jedna majka priznati da je rodila čudovište, ali ja ću biti sasvim iskrena... Da, rodila sam čudovište”, rekla je majka priznavši da ne gaji nadu da će ikada više videti ćerku.

“Abdullah je važan čovek u IS-u, što u prevodu znači da Fatima zna puno tajni o toj terorističkoj organizaciji. Nikada je neće pustiti da živa izađe iz Sirije. Užasno je bolno priznati, ali ja sam se pomirila s tim da je više nikada neću videti”, zaključuje ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.