Ispovest: Brejvik me je poštedeo smrti, jer je u meni video sebe (VIDEO)

Izvor: S media, 25.Apr.2012, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ispovest: Brejvik me je poštedeo smrti, jer je u meni "video sebe" (VIDEO)

Adrian Prakon (21), mladić koji je preživeo masakr koji je Andres Bering Brejvik počinio 22. jula prošle godine na norveškom ostrvu Utoja, progovorio je o stravičnom pokolju i osvrnuo se na Brejvikovo svedočenje pred sudom.

Brejvik je na norveškom ostrvu Utoja ubio 69 ljudi, a na završnom takom poslednjeg dana svedočenja otkrio je zašto je poštedeo Adriana Prakona.

- Neki ljudi izgledaju više kao levičari od drugih. On nije tako izgledao. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Kada sam pogledao u njega, video sam sebe- rekao je Brjvik na svedočenju.

Brejvik: Nisam psihijatrijski slučaj, ja sam ekstremista

Brejvik: Hteo sam da snimim kako premijerki odrubljujem glavu! (VIDEO)

Brejvik otkrio zašto voli Srbe: Oni su "krstaški narod"

Prakon je šokiran Brejvikovom izjavom, jer nije mogao ni da pretpostavi da je to bio razlog što je preživeo masakr.

- Dugo sam čekao i tražio odgovor na to pitanje, nadao sam se da ću ga jednom dobiti. Šokiralo me to što je rekao, nisam tako nešto očekivao- kaže Prakon.

- Stajao sam svega pet metara dalje od njega. Imao je moj život u svojim rukama. Preklinjao sam ga za život, poštedeo me iz nekih svojih razloga- priseća se Prakon stravičnog pokolja u kojem je povređen, ali je ipak izvukao živu glavu.

Prakon je dete poljskih imigranata, a Brejvik se u pokolj uputio kako bi "spasio Norvešku od multikulturalizma".

- Poštedeo me, jer mi je sudio prema izgledu, a da je znao ko sam i za šta se zalažem, da sam mu totalna suprotnost, ubio bi me- kaže Prakon i dodaje kako se nada da će suđenje Brejviku pomoći da se u budućnosti spreče ovakvi masakri.

Prakon i dalje oseća posledice napada i proživljene traume, u glavi mu se vrte slike pokolja. O svemu je napisao i knjigu, kako bi mu bilo lakše da se suoči sa svime što je proživeo. Uveren je kako će mu svedočenje na suđenju i suočavanje s Brejvikom pomoći da lakše prebrodi proživljenu traumu, piše Hufington post.

(S media)

Foto: Teigen, Trond Reidar

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.