Isplata pomoći penzionerima neće ugroziti inflaciju

Izvor: Politika, 18.Sep.2010, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Isplata pomoći penzionerima neće ugroziti inflaciju

BEOGRAD – Isplata pomoći penzionerima od 5.000 dinara neće dovesti u pitanje realizaciju kapitalnih projekata niti će negativno uticati na kretanje inflacije u zemlji, izjavio je danas Tanjugu potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić.

„Isplata ne može da izazove nikakvu inflaciju ili da utiče na rast cena. To su minimalna sredstva namenjena potrošnji”, rekao je on.

Krkobabić je poručio penzionerima da u vezi isplate pomoći „nema više nikakvih dilema i diskusija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da je sve dogovoreno i da oni mogu mirno da sačekaju datum isplate”.

On je istakao da je posle dugih razgovora sa predstavncima Međunarodnog monetarnog fonda, kao i razgovora u Vladi Srbije, veoma zadovoljan što će penzioneri dobiti jednokratnu pomoć od 5000 dinara, ravnu onoj koju su primili radnici u javnom sektoru.

„ Sa posebnim zadovoljostvom dao sam nalog Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja da pripremi tehniku za isplatu jednokratne pomoći”, rekao je Krkobabić.

Potpredsednik Vlade uveren je da će 6,8 milijardi dinara koliko će ukupno biti isplaćeno penzionerima, pozitivno uticati na standard penzionera, naročito onih sa najnižim primanjima što će doprineti rastu potražnje za robama domaće proizvodnje.

„Ovaj novac koji prime penzioneri samo za jednu nedelju naći će se u prometu i na tržištu i pospešiće proizvodnju u različitim oblastima i promet robe u radnjama”, naglasio je Krkobabić.

„Penzionerima će isplata ove pomoći svakako olakšati da sačekaju indeksaciju penzija u januaru 2011”, ocenio je on.

Za penzinere čija je penzija 10 ili 20 hiljada dinara ova pomoć znači mnogo. Naravno za one koji primaju dvesta, trista hiljada dinara i više od toga pet hiljada ne znači ništa i zato se često u štampi može pročitati da ta pomoć nema nikakve pozitivne efekete.

On je ocenio i da su „priče da će isplata uticati na inflaciju”, ili da je inflacija već „pojela” ovu pomoć zapravo priča onih ljudi koji ne razumeju ovu materiju, ili je tendenciozno tumače, jer inflaciju neodređuje ta pomoć.

Krkobabić je rekao da je u izglasavanju odluke o isplati pomoći penzionerima dobio punu podršku Vlade Srbije i naglasio da je za „ovakav pošten pristup veliko razumevanje iskazao i sam predsednik Republike Boris Tadić”.

Potpredsednik Vlade otklonio je i nedoumice oko toga kako su obezbeđena sredstva za isplatu penzija.

„Sredstva su značajnim delom obezbeđena iz „Telekoma”, a jednim delom su iz budžeta. Nije bilo nikakvog dopunskog zaduženja”, rekao je Krkobabić i dodao da „šsto se tiče Ministarstva finansija, reč je samo o tehničkom rešenju koje treba da primeni”.

Krkobabić je posebno naglasio da zbog isplate pomoći penzionerima neće trpeti kapitalni projekti, krediti malim i srednjim preduzećima, subvencije privredi, kao i svi drugi projekti za podsticaj investicija.

„Naprotiv svi ti projekti će, zahvaljujući ovoj isplati, biti ubrzani”, naglasio je Krkobabić.

Pomoć će u prvim danima oktobra dobiti 1.4 miliona penzionera čija primanja ne prelaze 29.999 dinara, a da bi oni primili tu pomoć obezbeđeno je oko 6,8 milijardi dinara.

„To je tri puta više od onoga što je prethodno bilo predviđeno, u vidu pomoći, za penzionere”, podsetio je Krkobabić.

Tanjug

objavljeno: 18/09/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.