Isključeni telefoni Crvenom krstu

Izvor: RTS, 07.Feb.2014, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Isključeni telefoni Crvenom krstu

Najsiromašniji žitelji opštine Kuršumlija, njih 950, koji su i korisnici Narodne kuhinje uskoro bi mogli da ostanu bez jedinog dnevnog obroka. Tamošnjem Crvenom krstu isključeni su telefoni, a preti im i isključenje struje. Račun im je u blokadi pa ne isplaćuju ni zarade.

Zbog teške finansijske situacije, Crvenom krstu u Kuršumliji isključeni su telefoni, a vrlo brzo moglo bi da usledi i isključenje struje, čime bi bila onemogućena priprema hrane za oko 950 korisnika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Narodne kuhinje.

Blokada računa je posledica prinudne naplate starog duga, zbog čega više nisu u stanju da redovno izmiruju račune i plate zaposlenih.

Već tri meseca, sve što od novca stigne na račun Crvenog krsta, prebacuje se, na osnovu presude suda, preduzeću Hidrotehnika, u čijim su barakama, u Selovi kod Kuršumlije godinama boravila izbegla i raseljena lica.

Za ovo vreme, dug od milion dinara za potrošenu struju je tek prepolovljen, a gomilaju se i nova dugovanja.

"Sredstva koja su bila obezbeđena za te namene, u međuvremenu su utrošena za materijalne troškove i zarade radnika", kaže Milomir Nikolić, sekretar Crvenog krsta u Kuršumliji.

Nikolić tvrdi da je za ovakvo stanje odgovorna i lokalna samouprava, koja je smanjila sredstva iz budžeta, iako je delatnost ostala ista.

"Nama je prepolovljen budžet u odnosu na ranije godine, ne samo za rad Narodne kuhinje, već i za rad cele organizacije", dodaje on.

Zbog teške finansijske situacije u Crvenom krstu, najviše strahuje 950 najsiromašnijih Kuršumličana, koji  bi mogli ostati bez jedinog sigurnog obroka u toku dana.

"Meni ovo vredi, jer nemam zašta da kupim hleb. Od dva sina ne radi mi nijedan i zato sam prinuđena da dolazim ovde", kaže jedna građanka.

U opštini Kuršumlija odbacuju odgovornost i ističu da svim korisnicima redovno prebacuju predviđena budžetska sredstva. Tvrde da nisu upoznati sa novonastalim problemima, koje, zbog njihove prirode, treba rešavati i u saradnji sa nadležnim republičkim organima.

 

Predsednik SO Kuršumlija Goran Bojović kaže da ne spori da treba da se pomogne.

"Za nešto više trebaju nam podrobnije informacije, da pogledamo te tužbe koje su došle i eventualno odluka Veća, koje bi jedino moglo da uveća ta sredstva, odnosno rebalans budžeta", kaže Bojović.

U Pogonu elektrodistribucije Prokuplje, u Kuršumliji kažu da će se problem dugovanja Crvenog krsta, koji je premašio 140 hiljada dinara, rešavati na način da se ne ugrozi rad Narodne kuhinje, uz očekivanje da se on izmiri u što kraćem roku.

rts.prokuplje@rts.rs

+381 27 329 108

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Crvenom krstu zbog duga isključen telefon

Izvor: JuznaSrbija.info, 07.Feb.2014

Telekom Srbije isključio je telefon Crvenom krstu u Kuršumliji, a tokom naredne nedelje, usled duga od pola miliona dinara, biće im isključena i struja, zbog čega se obustavlja rad narodne kuhinje i priprema jedinog obroka za 950 socijalno najugroženijih građana.

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.