Irvasi sve manji: Klimatske promene utiču na njihovu veličinu

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Dec.2016, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irvasi sve manji: Klimatske promene utiču na njihovu veličinu

Irvasi na ostrvu Svalbard u Severnom ledenom okeanu se smanjuju, a naučnici smatraju da su glavni uzrok za ovakvu pojavu klimatske promene. Naučnici iz Britanije i Norveške pronašli su na Svalbardu odraslog irvasa rođenog 2010. godine koji je lakši za 12 odsto u odnosu na irvasa rođenog 1994. godine.

Ekolog Stiv Albon iz škotskog Instituta "Džejms Haton" navodi da porast temperature u Severnom ledenom okeanu uzrokuje više padavina na Svalbardu i stvaranje debljeg sloja >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << leda koji irvasi ne mogu da polome u potrazi za hranom.

Broj irvasa se povećava zbog toplijih leta i podsticanja konkurencija.

Albon je kazao da naučnici smatraju da postoji povezanost između porasta temperature i veličine irvasa, ali da je potrebno još istraživanja da bi se potvrdila ova teza.

Njihova otkrića su predstavljena danas na sastanku Britanskog ekološkog društva.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Irvasi se smanjuju zbog klimatskih promena

Izvor: Radio 021, 13.Dec.2016, 12:11

Irvasi na ostrvu Svalbard u Severnom ledenom okeanu se smanjuju, a naučnici smatraju da su glavni uzrok za ovakvu pojavu klimatske promene...Naučnici iz Britanije i Norveške pronašli su na Svalbardu odraslog irvasa rođenog 2010. godine koji je lakši za 12 odsto u odnosu na irvasa rodjenog 1994....

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.