Ironija istorije – To je ono što je Adolf Hilter hteo

Izvor: B92, 22.Avg.2023, 07:19

Ironija istorije – "To je ono što je Adolf Hilter hteo"

Planirano korišćenje rodnog mesta Adolfa Hitlera kao policijske stanice naišlo je na oštre kritike.

Prethodno je bio pronađen novinski dokument u kome je navedeno da je nacistički vođa želeo da zgrada u gradu Braunau na Inu u Austriji ima "administrativnu namenu".

Reditelj dokumentarnih filmova Ginter Švajger rekao je da sadašnji planovi odgovaraju željama diktatora.

To je upravo ono što je Hitler želeo, rekao je Švajger, citirajući novinski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << članak od 10. maja 1939. godine.

U dokumentarnom filmu, koji će od 1. septembra biti prikazan u 30 austrijskih bioskopa, stanovnici Braunaua iznose svoja mišljenja i utiske, a između ostalog i o tome kako se suočavaju sa pogrdnim reakcijama kada u razgovoru sa drugima pominju rodni grad.

"Ocrnjivanje ove opštine kao 'nacističkog grada' je zgodno jer se čini da rasterećuje ostatak Austrije. Pravi strah je da se bavimo sopstvenom porodičnom istorijom. Većina ljudi u Austriji potiče od počinilaca, sledbenika i toleratora nacističkog režima. Tišina je tu i danas", rekao je reditelj.

U dnevnom listu "Neue Varte am Inn" objavljeno je da je Hitler navodno želeo da vidi kancelarije okružne uprave na toj lokaciji, a tekst je tokom istraživanja Švajgerovog dokumentarnog filma "Ko se boji Braunaua?" pronašao istoričar Florijan Kotanko.

"Ironija istorije je da se volja Adolfa Hitlera sada na izvestan način ispunjava", smatra Kotanko, prenosi Zidojče cajtung.

Istoričar Oliver Ratkolb, član komisije koja se bavi Hitlerovim rodnim mestom, rekao je za Kronen cajtung da je poredjenje potpuno pogrešno, pošto policija danas deluje na demokratskim i ustavnim osnovama.

Pošto je to samo novinski izveštaj, nije dokazano da je ova navodna Hitlerova izjava zaista postojala, dodao je.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je navelo da Austrija nije jedina, jer je, na primer, nekadašnji Hitlerov stan na Princenregentenplacu u Minhenu takodje bio dom raznih bavarskih policijskih uprava od 1949. godine.

Austrijska vlada je danas saopštila da će 2. oktobra početi radovi na adaptaciji kuće u kojoj je rodjen Adolf Hitler (20. aprila 1889. godine) u policijsku stanicu. Očekuje se da će objekat biti završen 2026. godine. Cena radova je procenjena na 20 miliona evra, dok je prvobitna procena bila pet miliona.

Prethodno je objavljeno da će u zgradi u gradu Braunau biti smeštena policijska stanica i centar za obuku o ljudskim pravima.

Austrijska vlada je odlučila da ovaj objekat ne pretvara u muzej, strahujući da bi mogao postati mesto hodočašća neonacista. Odbačen je i scenario rušenja, kako ne bi bio protumačen kao pokušaj brisanja mračne prošlosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.