Iran tvrdi da nije bilo trovanja po školama; Krivi su strani neprijatelji

Izvor: B92, 28.Apr.2023, 22:31

Iran tvrdi da nije bilo trovanja po školama; "Krivi su strani 'neprijatelji'"

Iransko Ministarstvo za obaveštajne poslove optužilo je danas "strane neprijatelje i disidente da podstiču strahove u vezi sa sumnjom na trovanje učenica".

Navodi se da u nalazima na terenu i laboratorijskim istraživanjima nije primećena nikakva toksična supstanca koja bi mogla da izazove trovanje, kao i da nije bilo smrtnih slučajeva ili dugotrajnijih problematičnih fizičkih stanja, preneo je Rojters.

Ministarstvo je okrivilo i masovnu histeriju među studentima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zbog navedene situacije, koja je usledila nakon višemesečnih protesta protiv iranskih vlasti nakon smrti Mahse Amini, devojke koju policija uhapsila zbog navodnog kršenja strogih pravila o oblačenju.

Sumnje na trovanja počele su u novembru u svetom šiitskom muslimanskom gradu Komu i proširila se na 28 od 31 iranske provincije, što je navelo neke roditelje da odvode decu iz škole i protestuju.

"Uloga neprijatelja u podsticanju ove krize je neosporna, jer su se pojedinci, grupe i zapadni mediji, naročito na persijskom jeziku, kao i strani političari i međunarodna tela fokusirali na ovo u poslednjih nekoliko meseci", ističe se u izveštaju ministarstva koji su preneli državni mediji.

U izveštaju se neimenovani disidenti optužuju za izazivanje straha od proizvodnje propagandnih video snimaka i upozoravaju na progon pojedinaca, grupa, medija, "koji su optuživali vladu i svrstali se sa neprijateljima".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

OPTUŽUJU STRANE NEPRIJATELJE Oglasilo se iransko ministarstvo povodom masovnog trovanja u školama

Izvor: Blic, 28.Apr.2023

Iransko Ministarstvo za obaveštajne poslove optužilo je danas "strane neprijatelje i disidente da podstiču strahove u vezi sa sumnjom na trovanje učenica". Navodi se da u nalazima na terenu i laboratorijskim istraživanjima nije primećena nikakva toksična supstanca koja bi mogla da izazove trovanje,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.