Petak, 28.04.2023.

22:28

Iran tvrdi da nije bilo trovanja po školama; "Krivi su strani 'neprijatelji'"

Iransko Ministarstvo za obaveštajne poslove optužilo je danas "strane neprijatelje i disidente da podstiču strahove u vezi sa sumnjom na trovanje učenica".

Izvor: Tanjug

Iran tvrdi da nije bilo trovanja po školama;
Foto: Profimedia

Navodi se da u nalazima na terenu i laboratorijskim istraživanjima nije primećena nikakva toksična supstanca koja bi mogla da izazove trovanje, kao i da nije bilo smrtnih slučajeva ili dugotrajnijih problematičnih fizičkih stanja, preneo je Rojters.

Ministarstvo je okrivilo i masovnu histeriju među studentima zbog navedene situacije, koja je usledila nakon višemesečnih protesta protiv iranskih vlasti nakon smrti Mahse Amini, devojke koju policija uhapsila zbog navodnog kršenja strogih pravila o oblačenju.

Sumnje na trovanja počele su u novembru u svetom šiitskom muslimanskom gradu Komu i proširila se na 28 od 31 iranske provincije, što je navelo neke roditelje da odvode decu iz škole i protestuju.

"Uloga neprijatelja u podsticanju ove krize je neosporna, jer su se pojedinci, grupe i zapadni mediji, naročito na persijskom jeziku, kao i strani političari i međunarodna tela fokusirali na ovo u poslednjih nekoliko meseci", ističe se u izveštaju ministarstva koji su preneli državni mediji.

U izveštaju se neimenovani disidenti optužuju za izazivanje straha od proizvodnje propagandnih video snimaka i upozoravaju na progon pojedinaca, grupa, medija, "koji su optuživali vladu i svrstali se sa neprijateljima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

23 h

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: