Iran odbacio rezoluciju o ljudskim pravima

Izvor: RTS, 20.Dec.2013, 00:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran odbacio rezoluciju o ljudskim pravima

Ministarstvo spoljnih poslova Irana odbacilo rezoluciju UN o ljudskim pravima, nazvavši je pristrasnom. Rezolucija ne pruža nikakve dokaze osim izveštaja zapadnih izvora i "terorističkih grupa", tvrdi Iran.

Iranska državna televizija prenela je da je ministarstvo spoljnih poslova te zemlje odbacilo rezoluciju Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima, nazvavši je pristrasnom.

U informaciji koju je prenela televizija citirane su reči portparolke Marzije Afkam da je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rezolucija "puna nepouzdanih stavki" i da ne pruža nikakve dokaze osim izveštaja zapadnih izvora i "terorističkih grupa".

Ona je optužila Zapad da sistematski krši ljudska prava, ali da tvrdnje o njihovom kršenju koristi u političke svrhe protiv drugih zemalja.

Generalna skupština UN u sredu je prihvatila rezoluciju kojom kritikuje Iran za ozbiljno kršenje prava, uključujući fizičko zlostavljanje, kao i da je "alarmantna" učestalost izricanja smrtnih kazni u Iranu.

Za prihvatanje rezolucije glasalo je 86 zemalja, a protiv je bilo 36, dok je 61 zemlja bila uzdržana.

Rezolucije Generalne skupštine UN nisu pravno obavezujuće.

Iran redovno odbacuje navode poput onih u novoj rezoluciji, nazivajući ih politički motivisanim.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Iran odbacio rezoluciju UN

Izvor: B92, 20.Dec.2013

Teheran -- Iranska državna televizija prenela je da je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje odbacilo rezoluciju UN o ljudskim pravima, nazvavši je pristrasnom...U informaciji koju je prenela televizija citirane su reči portparolke Marzije Afkam da je rezolucija "puna nepouzdanih stavki" i da ne...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.