Iran najavljuje manje poštovanje atomskog sporazuma

Izvor: B92, 16.Jun.2019, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran najavljuje manje poštovanje atomskog sporazuma

Iran će sutra objaviti nove korake koji se odnose na smanjenje poštovanja nuklearnog sporazuma koji su SAD napustile prošle godine.

"Iranska organizacija za atomsku energiju sutra će u postrojenju za preradu teške vode Arak objaviti pripremne koreke koji su preduzeti da bi se dalje smanjile obaveze Teherana prema tom sporazumu", navela je ta agencija.

Takođe, kako se navodi, Organizacija za atomsku energiju će objaviti i korake radi povećanja zaliha obogaćenog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uranijuma i proizvodnje teške vode u Araku, prenosi Rojters.

Iran je u maju prestao da se pridržava nekih obaveza iz sporazuma potpisanog sa međunarodnim silama 2015. godine, a nakon što su se SAD unilateralno povukle iz njega 2018. i ponovo uvele sankcije Teheranu.

Tada je upozorio da će započeti obogaćivanje uranijuma na višem nivou ukoliko svetske sile u roku od 60 dana ne zaštite njegovu ekonomiju od američkih sankcija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.