Iran isporučio oružje Kurdima

Izvor: B92, 26.Avg.2014, 15:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran isporučio oružje Kurdima

Iran je prva zemlja koja je isporučila oružje autonomnom kurdskom regionu Iraka, kako bi kurdski borci odbili napade džihadista.

"Islamska republika Iran je prva država koja nam je pomogla, obezbedivši nam oružje i opremu", rekao je predsednik Iračkog Kurdistana Masud Barzani posle sastanka sa iranskim ministrom spoljnih poslova Mohamedom Džavadom Zarifom.

Militanti predvođeni džihadistima iz organizacije Islamska država (IS) su u junu pokrenuli veliku ofanzivu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i zauzeli velike delove Iraka, a početkom avgusta su uspeli da nateraju kurdske snage na povlačenje prema regionalnoj prestonici Arbilu.

Napredovanje džihadista na severu Iraka je podstaklo američku vladu da pokrene vazdušne udare na snage militanata i pozive širom sveta da se Kurdima obezbedi oružje za borbu, što je rezultovalo time da su Kurdi uspeli da povrate deo teritorije.

Zarif, koji je u Irak doputovao u nedelju, ponovio je tvrdnju da zvanični Teheran, iako podržava svog zapadnog suseda, neće na teren slati svoje vojnike. Isporuku oružja Kurdima najavile su i neke evropske zemlje, pre svih, Nemačka.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.